#joyfood_尖沙咀臺北棧 (海港城) (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━佢新開嗰陣星期五夜晚係海港城路過見到裝修幾吸引 跟住就排隊walk-in 最後等咗一個半鐘先入到去🥲 終於可以睇吓各foodie吹捧嘅餐廳係咪真係咁好🤫━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━牛汁滷蘭花干 $58 +10% ▶︎ 蘭花干 即係我地所講嘅豆卜 見到佢嘅組織幾蓬鬆 咬落都有嚼口👌🏻▶︎ 蘭花干入味 滷汁係鹹甜鹹甜嘅 一開始OK不過食吓食吓會覺得有啲鹹 整體黎講無乜驚喜好味指數:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 +10% (圖3)▶︎ 有芋泥點可以唔揀呢?蛋餅卷住芋泥餡 表面淋咗一層紫薯粉 鹹蛋黃同少少煉奶 ✨▶︎ 芋泥味好出 出到蓋過咗鹹蛋黃嘅味道 淨係分開食鹹蛋黃碎嘅時候先可以食到鹹蛋黃味 我覺得芋泥餡嘅甜度低返啲會好啲 😅▶︎ 蛋餅入面嘅鴨蛋仲有啲流心 我鐘意流心蛋多過全熟蛋 但我覺得呢度嘅流心蛋有啲腥🤏🏻 反而扣分好味指數:●●◐○○━━━━━
#joyfood_尖沙咀
臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
牛汁滷蘭花干 $58 +10%
好味指數:●●●◐○
牛汁滷蘭花干

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 +10% (圖3)
好味指數:●●◐○○
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
麻辣牛肉麵(轉台灣寬粉絲) $148 +10% (圖4)
▶︎ 牛肉同寬粉嘅量都好足 配上面頭嘅蟲草花干都幾新奇 可惜流心蛋有少少煮過咗
▶︎ 味道方面有驚喜🤩 真係有好香嘅麻辣味 會辣舌尖嗰種 加上索曬湯底嘅寬粉絲 食到流曬汗都停唔到😗
好味指數:●●●●◐
麻辣牛肉麵

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
伯爵茶凍芋圓(仙草) $88 +10% (圖 5)
▶︎ 一碗底嘅仙草 加上伯爵茶凍 芋圓 珍珠 綠豆 非常清新不甜膩 啱啱好解到辣😉
▶︎ 店員特登同我地介紹 話自家製嘅伯爵茶凍無添加糖 所以會有少少苦 我同屋企人都覺得的確有茶香味 不錯!其他配料都煮得啱啱好 屬於顏值唔高但味道出色😍
好味指數:●●●●◐
伯爵茶凍芋圓(仙草)

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48 +10% (圖 6,7)
▶︎ 以48蚊黎講 蛋撻唔算太大 不過我都覺得手工製作麻糬蛋撻的確比較困難 可以接受👌🏻
▶︎ 先講塔皮 因為上黎嘅時候好熱辣辣 所以覺得塔皮幾出色 夠鬆化不過有少少偏甜😋
▶︎ 內餡部分 我覺得食起上黎都係鳳梨餡做主導 睇到但食唔太到麻糬嘅口感 而且蛋液嘅味道幾乎冇😅 三者融合得唔太好 我會覺得呢個係一個出色嘅鳳梨酥 不過唔係蛋撻🧐
好味指數:●●●○○
手工鳳梨酥麻糬蛋撻

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
紅豆沙牛乳 $58 +10% (圖 8)
▶︎ 整體飲落幾清爽解膩 唔會好甜
▶︎ 紅豆沙同牛乳嘅結合都幾夾😉
好味指數:●●●●○
紅豆沙牛乳

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(晚餐)
今餐快樂指數😋: ⑧④/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願:❤️❤️❤️🤍🤍
每日提醒👉🏻: 嗰陣新開好多人 但係宜家好似就冇咁火爆
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #台北棧 #checkintaipei
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#台灣菜 #台灣餐廳 #牛肉麵 #仙草 #甜品 #芋泥 #蛋餅 #蛋撻
牛汁滷蘭花干
麻辣牛肉麵
伯爵茶凍芋圓(仙草)
紅豆沙牛乳