同朋友食飯,係荃灣千色𣿬一期兜來兜去都係簡番呢間捲物壽司🍣專門店「古今二」,主打創意捲物,價錢合宜。餐廳面積不大,用上木系顏色做主調,木椅子桌子予人舒適簡潔感覺。柚想蝦你(HKD 98):柚子肉帶酸甜,好開胃,用上多款爽脆清新沙律菜,加上輕盈不膩的胡麻醬汁,重點有中華沙律牛油果🥑感覺健康,仲有蟹籽增加口感,甜蝦軟糯香甜,整體份量大份,要同朋友分享先食得曬。火山🌋(HKD 128):店員呈上火盤,點燃烽火,儀式感滿滿。壽司表面鋪滿蟹柳、蟹籽、沙律醬、醬汁而壽司卷物內有蟹柳、牛油果、青瓜。略嫌帶子欠奉,但青瓜🥒增加爽脆解膩口感,而且打卡同味道滿分。超級龍巻風(HKD 98):由炸蝦、鰻魚、青瓜絲等材料卷成,口感特別,層次豐富,內餡重有熱溶芝士,啖啖鮮美!日式章魚🐙小丸子(HKD 48):外脆內軟,熱辣辣,內餡有毫不吝嗇的大大粒章魚🐙粒,好有咬口,點少得柴魚絲同章魚燒汁,帶酸酸味得感覺,仿似番左日本🇯🇵咁。總結:坐得舒服 食品價錢相宜創意得黎不失儀式感

柚想蝦你(HKD 98):

超級龍巻風(HKD 98):