餐廳: MR. MAKI (金巴利大廈)
資訊:

2022-08-07 424 瀏覽
突如其來嘅加班搞到我成九點先收工😓,之後行咗出金巴利道嗰邊睇吓有乜食。但好多餐廳都已經收咗,幸好畀我遇上「MR. MAKI」,之前喺灣仔店食過覺得幾正!店内環境唔錯,裝修幾有心思,貫徹橙白色亮眼嘅設計🧡🤍。即使時間唔早都仲有人食緊,所以我唔擔心阻人收工。外賣食物好快就整好,抵讚!小店顧名思義主打卷物,款式多之餘,全部都好吸引,啲名又夠晒盞鬼😆。特色卷物單價唔平,但升級做套餐感覺好似抵啲。帶子被困火焰山($69/8件),食材包括帶子、蟹棒、蘆筍、青瓜同蟹子。呢個卷物好震撼,魚生同醬汁堆到滿滿的,成座山咁⛰。成個組合好夾,又好味道。香辣沙律醬辣辣哋,食落惹味開胃🌶,而每啖飯都食到餸,非常足料。墨西哥辣妹($79/8件),食材包括吞拿魚拖羅、赤身、炸蝦、芝士、墨西哥辣椒、蟹子同脆趣。如果鍾意食呑拿魚嘅,呢款必點。🐟吞拿魚蓉鋪面,質素唔差,幾鮮味;另外仲有綠色辣椒粒,但無預期咁辣。卷物中間就包住芝士同炸蝦🍤。D套餐($28)包叉燒醬油烏冬同飲品,🍜烏冬幾有驚喜。湯底好飲又足料,有叉燒、魚糕、腐皮同海帶等;而烏冬呈扁狀,口感煙韌。A套餐($19)包先生炸雞(4件)同日式沙律🥗,炸雞好好食,外脆內
帶子被困火焰山
墨西哥辣妹
叉燒醬油烏冬
叉燒醬油烏冬
D套餐($28)包叉燒醬油烏冬飲品,🍜烏冬幾有驚喜。湯底好飲又足料,有叉燒、魚糕、腐皮同海帶等;而烏冬呈扁狀,口感煙韌。
先生炸雞
日式沙律
A套餐($19)包先生炸雞(4件)同日式沙律🥗,炸雞好好食,外脆內嫩,大大啖肉,兼且用上蜜糖芥茉醬調味,無得輸🍗。
飲品方面,包兩罐汽水🥤,可自選口味。
總括嚟講,呢間小店嘅卷物好高質🍙🍣,組合搭調,富創意。整體絕對係令人一試難忘,值得推介👍。
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (宵夜)
帶子被困火焰山
先生炸雞