2021-02-21 176 瀏覽
我相信好多香港人都會聽過呢間餐廳。但未必個個都試過。我就試過兩次,一次買外賣,另外一次堂食。兩次都食得出台灣嘅味道。令就算冇得去旅行嘅香港人,都可以暫時緩解一下台灣癮🤣🤣 去到門面,已經見到台灣特色裝修,有街名門號,又有特色食物嘅招牌,突然間好似真係去咗台灣夜市咁睇睇餐牌,魯肉飯呢啲就必定有啦,仲唔少得台南擔仔麵,不同既台灣小食,仲有香港人最鍾意嘅九份芋圓 飲品就有好多手搖得飲,奶茶系列,絕對滿足唔同人嘅需要我就叫咗一個爆蛋雞肉飯,加一杯招牌珍珠奶茶🧋 雞肉碎加上酸菜,已經有台灣風味。加一隻生熟剛剛好嘅太陽蛋,流心蛋黃汁混合白米 (我估佢哋選用左台灣米),食起上嚟有汁有肉又有飯,分量又剛剛好,適合帶埋另一半去食,又有得share而珍珠奶茶嘅珍珠,包含甜蜜嘅蜜糖味,有別於一般珍珠奶茶。呢個係有少少特別另一次堂食,我叫咗一份香菇肉羹米粉。台灣米粉幼細柔軟,令到我有綿綿既感受 再加埋香菇肉粒,絕對適合男女老幼。 再叫埋九份芋圓作為結尾,食到我四萬咁嘅口

飲品就有好多手搖得飲,奶茶系列,絕對滿足唔同人嘅需要

爆蛋雞肉飯
招牌珍珠奶茶