餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

最近天氣涼涼地,就相約朋友去食暖身的臘味飯。我覺得呢度嘅環境,舒適優雅的氛圍,枱與枱之間有薄紗屏風,屏風上有精美藝術圖案,作間隔用,感覺私人度高,可以好好哋享用美食😊🥓🥘 川味臘味煲仔飯 (HK$167/2人份).一打開蓋巳香氣四溢,店員即時灑上蔥花、芫荽和豉油,撈勻啲飯來做簡單調味,但啲飯嘅味道不簡單,有濃厚的臘味鹹香味,好惹味😍.臘味就有川味臘腸,臘肉和臘鴨.川味臘腸是用散養300天的土黑豬,豬符背和前腿肉有二肥八瘦的獨特比例,有少少麻辣味,惹味之餘,食咗也唔怕肥👍🏻 .臘肉片,層次分明,零肥膩感.臘鴨的鹹香也剛剛好.食咗15分鐘左右,店員又來幫手鏟起啲飯焦。Wow,飯焦竟然剛剛好,一點燶味都沒有!口感非常乾脆!🐓🥘 黑松露雞煲 (HK$157).一打開蓋先聞到好香嘅黑松露味,店員就幫我哋撈勻煲𥚃食材.雞肉嫩滑也滿有鑊氣.煲𥚃的三色椒和紫洋蔥,切片,炒得鮮甜又軟腍😋.唯一挑剔位係雞件切得細件,食起上嚟比較多骨🥬🥘 芥菜排骨煲 (HK$117).3款煲之中賣相最平凡,不過估唔到新鮮嫩口的芥菜,靚排骨切粒煮至軟腍肉甜,再加埋黃豆,這個食材組合係非常之美味,湯底清甜,我哋當湯咁飲晒😋🍵

🥓🥘 川味臘味煲仔飯 (HK$167/2人份)
.臘味就有川味臘腸,臘肉和臘鴨
.臘肉片,層次分明,零肥膩感
.臘鴨的鹹香也剛剛好

川味臘味煲仔飯

🐓🥘 黑松露雞煲 (HK$157)
.一打開蓋先聞到好香嘅黑松露味,店員就幫我哋撈勻煲𥚃食材
.雞肉嫩滑也滿有鑊氣
.煲𥚃的三色椒和紫洋蔥,切片,炒得鮮甜又
軟腍😋
.唯一挑剔位係雞件切得細件,食起上嚟比較多骨

黑松露雞煲

🥬🥘 芥菜排骨煲 (HK$117)

芥菜排骨煲

🍵 玄米茶 (茶介 HK$15/每位 x2)
.滿滿米香的玄米茶,入口清淳,很好飲😍
📌提提你:
.堂食有10%服務費喔!
.食飽飯可以去餐廳門前的商店區,有餐廳的自家食品可以買走喔!
.朋友話樓上仲有,主要係大枱,洗手間也係樓上,好乾淨,衛生唔錯👍🏻

2023-10-15
黑松露雞煲