2017-08-20 3212 瀏覽
台灣最令我印象深刻既,係當地人待人友善親切既感覺。食物固然都係好啱我口味既,我間唔中癮起,就會去食吓台灣野。今日黎到五斗米,店員用親切既笑容同台式普通話招待我們,店內裝潢樸素,正正就係台式小店既風格。近排天氣太熱了,坐低就點左杯冬瓜茶消消暑。冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)冬瓜茶係用冬瓜糖磚煲成的,所以甜度已預先調較好,愛飲微甜飲品如我就要博一博啦,因為每個地方既冬瓜茶都有佢地既甜度。而呢度既冬瓜茶就拿捏得剛剛好,涼涼地配埋清甜既冬瓜味,入口暢快,頓時消左喺街上一路走來既熱氣。珍珠煙煙韌韌,有咬口。原汁牛肉麵 $60每間舖頭既牛肉麵都各有自己特色,通常我第一啖就試左個湯底先,呢度個湯飲落去覺得非常清甜!好少會用到清甜黎形容牛肉麵湯,通常都係濃郁帶牛味,但呢度既湯底係較為特別的。之後發現原來湯裡有好多洋蔥,秘訣應該就在於洋蔥既甜味啦~牛肉係有一絲絲纖維同筋感。唔會燉到太淋,但勝在肉味濃。麵質幼身,同埋偏軟,我個人愛粗麵多啲,但同行友人鐘意呢款麵底,所以口味係好個人既。洋蔥豐富了湯式既清甜度,但又不會辛辣。店家自製既辣醬好好味!爆炒帶出辣椒既香,少少已經好夠辣,同埋見到有好多蝦仔,好足料。

近排天氣太熱了,坐低就點左杯冬瓜茶消消暑。

冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)
珍珠煙煙韌韌,有咬口。
冬瓜茶加珍珠

原汁牛肉麵 $60
之後發現原來湯裡有好多洋蔥,秘訣應該就在於洋蔥既甜味啦~

牛肉係有一絲絲纖維同筋感。唔會燉到太淋,但勝在肉味濃。

原汁牛肉麵

洋蔥豐富了湯式既清甜度,但又不會辛辣。

店家自製辣油

百頁豆腐 $20
百頁豆腐同我想像中既質感好唔同,佢係帶有彈性,類似蒟蒻既口感。
配埋滷水汁,幾好食。
百頁豆腐

台式花枝丸 $20
花枝丸比較普通,丸中間有少少花枝粒,豐富左個層次。
味道正正常常。
台式花枝丸

台式燙青菜 $25
用台式滷燙水汁煮菜令食菜更有樂趣~
菜輕輕焯過,保持翠綠,再淋上滷汁、蒜蓉同肉燥。
蒜蓉好香,整體黎講幾好食~
台式燙青菜

無糖頂級金煌芒果乾 $35
呢度有賣埋台灣產既芒果乾,食落較甜,但算係比較健康既零食~

無糖頂級金煌芒果乾

點餐紙