餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2017-02-01 6092 瀏覽
香港人生活緊張又繁忙,好多時都忘記關注自己的健康,但係只要記住多菜小肉的飲食原則,就一定對自己身體好了當然,偶然吃一餐素菜更加對身心都更加健康啦,所以每星期我都會有一兩天戒肉食素呢不過有時食素又的確係幾悶幾寡嘅,但今次發現這間餐館後,完全對素食有了一個全新的體驗,亦向所有身邊的朋友推介這間餐廳~無論是裝修及菜式,表面上同一間西式餐廳無異,最鬼斧神工嘅係……連味道都俾佢扼埋,仲以為食緊肉添餐廳以紫色格調為主,給人一種浪漫西餐廳feel ,而且擺設也很講究,看得出老闆係一個有要求的人打開餐牌一看,就如西餐廳一樣,有散叫的亦有set dinner,款式及份量都非常之多,有前菜、手卷、湯品、主食、甜品,而主食更有6款之多可供選擇,我與友人望住個餐牌都研究咗好耐先決定到竹笙紅棗蓮子百合黄耳燉湯平時飲嘅湯大多數都係用肉類或豬骨熬製,但諗唔到原來純用素來燉的湯都會咁清甜好飲四喜烤夫非常入味,黑木耳好爽口,毛豆都好好食呀,可惜只得幾粒,好快就俾友人吃光了 麻醬沙薑豆絲粉皮清香的麻醬分佈在晶瑩彈牙的粉皮上,青瓜絲又能帶出清新的味道,作為前菜令人非常開胃 柚香紅菜頭蘋果伴合桃驟眼看以為是西瓜粒, 放入口中

竹笙紅棗蓮子百合黄耳燉湯

四喜烤夫

麻醬沙薑豆絲粉皮

柚香紅菜頭蘋果伴合桃

驟眼看以為是西瓜粒, 放入口中先至知道原來係比紅菜頭染成紅色的蘋果粒, 蘋果粒當然係好爽口啦,紅菜頭同合桃又係非常天然又有益的食品、令人味蕾大增
和風牛肝菌野菜忌廉扁意粉

牛肝菌香氣馥郁,加入野菜忌廉更能帶出牛肝菌更多層次和風味
椰香鮮茄冬陰功意大利飯配香酥蒟蒻

冬蔭功配鮮蝦原本係最經典嘅組合,但呢道菜卻帶到俾我一種全新的味蕾感受,冬蔭功除了酸辣香口,再加上香氣濃重的椰奶,就連質感較硬的意大利飯也調節至飽滿煙韌,但又不失硬度質感
手卷
蘆薈素香鬆苜蓿芽手卷/ 香芒牛油果苜蓿芽手卷

一啖咬落去,先至知道原來呢個手卷入面係冇 白飯的,裏面充滿著苜蓿,口感清爽
紅棗乳酪蛋糕

紅棗能補血,乳酪能減肥、用紅棗做成的糕點,色香味營養都有,令人難以抵抗!
紅棗桂圓椰汁糕

紅棗、桂圓、杓子茶飲得多,改變一下做個糕點,又唔太甜,煙煙靱靱都唔錯
2017-01-05