這是一間需要訂枱落訂的餐廳,原訂了10月8日午餐,可惜天意弄人,當天中午開始掛8號風球,餐廳不營業,於是改到10月21日午餐。我哋原本諗住叫一個 seafood lunch set同IM special lunch,但係當天沒有鵝肝只能用鴨肝取代,而我最主要想吃嘅係A5和牛🐮,所以叫了 seafood set同chef’s special再加A5和牛。先嚟嘅三文魚籽蒸蛋,滿滿的三文魚籽,卜卜脆,內裏非常鹹,非要和蛋一起吃才稍微減輕一點鹹味。食物還未烹調的樣子首先第一道鐵板燒的菜是虎頭蝦,肉厚實。之後係甘鯛魚,呢個係吸引我到來一試的原因。把pan放在鐵板上,用近200度的油,把魚皮魚鱗向pan底放,出嚟既效果係魚滑鱗脆,魚鱗好似薯片咁,南瓜忌廉汁非常美味,淡淡的恰如其分另整個菜的味道錦上添花。只可惜我的魚有一部份黏左係pan到,食少左部份魚鱗,可惜可惜。鮑魚好生猛大隻,即使放左係枱面十多分鐘,落鐵板時仲會郁動,配合肝醬,肉質厚實但不太靭,味道不俗。Chef's special的牛肉薄燒,配合內裏的炸蒜及蔥,再沾點麻醬及豉油,牛肉鬆化,加上蔥蒜的惹味,非常好味。medium的A5和牛柳配合

食物還未烹調的樣子
首先第一道鐵板燒的菜是虎頭蝦,肉厚實。
澳洲老虎蝦🦐
金鯛魚
medium的A5和牛柳配合蒜片、鮮wasabi及鹽一起來吃,帶少許juicy及肉味,肉軟滑,真的想再吃多一點。
A5和牛牛柳
櫻花蝦炸飯,有蝦的鹹味,有薑味,飯亦乾身,粒粒分明但不會難以吞落口,雖然係蘭王蛋,但似乎無乜蛋味,漬物及面豉湯不錯。
最後係雪糕配夾餅,很特別,不怕弄髒手、雪糕太易溶掉或太硬而很難用匙吃。紅豆抹茶雪糕,看到紅豆,但吃不出紅豆及其味道。
整體嚟講,是一餐除了味覺亦有視學享受的午餐,看師傅的烹調、食物和醬汁的配合及每個菜的怖置,都是一個享受,是難忘的一餐。
2023-10-21
  • 甘鯛魚