2024-04-03 232 瀏覽
最初吸引到我注意嘅係個鋪頭名,覺得好好笑。後來見到好多人介紹,原來一個搞笑嘅店名背後對於產品相當認真。去筲箕灣東大街掃街,第一間就係幫襯佢,因為聽聞要等好耐。結果係預料之內,條人龍真係好長,食咗好多小食返嚟都未到我。但係人就係咁,越等得耐對件事越有期待。雖然佢有好多選擇,但係我都係揀咗原味雞蛋仔。未試之前覺得雞蛋仔都應該係差不多味,所以唔咁期望太高。除咗攞到雞蛋仔嗰一刻有啲興奮之外(終於到我啦!),第一啖放入口真係有驚喜。雞蛋仔外層超級脆,而多蛋漿嘅部份入口即溶。呢個口感我喺第二度真係冇食過,可能我幫襯過嘅,多數都係整定喺度保暖。不過呢度嘅雞蛋仔需要5分鐘之內食晒,因為佢凍咗就已經冇咁好食。雞蛋仔雖然係一個好普通嘅小食,但係要整得好就唔容易。無論材料、食譜、師傅嘅經驗、烹調嘅程序等等都相當重要。推薦大家試試😋

• 雞蛋仔