2021-02-25 434 瀏覽
講起鋸扒,有間係銅鑼灣好受歡迎嘅flat iron steak一直都好想去試試佢,趁住新年同屋企人去咗沙田行街,咁啱發現原來呢間野係新城市廣場有分店😳 於是就入去try try,睇吓佢係咪真係咁好食🙈嗌扒嘅時候諗住加多份pasta食,點知新年期間就轉咗食蟹餅,加多$10,蟹餅上到黎只得一塊,有啲啲失望😥 不過好彩嘅係佢都尚算幾高身幾厚,食落口雖然有絲絲蟹肉,但整體都比較乾同鞋身,我自己對佢就麻麻地,覺得性價比有啲低,唔係幾推薦🙈由於第一次食,會想試吓佢啲特別野,見到佢呢一個寫住每日限定,於是就嗌咗,但因為店員講得太快,無聽清楚佢係咩部位🙈 份牛嗌咗medium,一上到黎個plating都唔錯,但食落口就真係有啲失望🥴,一黎舊牛好似overcook咗,肉質太韌了,要咬好耐下,二黎個配菜好怪,牛下面墊住一pat好似係日式牛肉飯嘅洋蔥,同個牛完全唔夾,而個炸洋蔥圈都腍腍地,最好食可以話係佢個沙律,overall成個菜式真係好麻麻😢另一份牛我地都同樣嗌咗medium,而佢嘅賣相就靚仔少少,明顯見到裏面係粉紅色嘅,但食落口成舊牛嘅外圍都係overcook咗,幾韌下,而內部嘅肉質就唔錯,都幾腍,而

蟹餅

是日特別版招牌平鐵牛扒

另一份牛我地都同樣嗌咗medium,而佢嘅賣相就靚仔少少,明顯見到裏面係粉紅色嘅,但食落口成舊牛嘅外圍都係overcook咗,幾韌下,而內部嘅肉質就唔錯,都幾腍,而且有肉汁,但好可惜係一啲牛味都無😢 有幾下以為自己食緊呀媽平時煲完湯好腍嘅豬𦟌肉🤧 而佢個薯蓉就還好,都算幾creamy,但牛油味就欠奉,整體好過上一份牛,但都係覺得有失預期😟
美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒

佢嗌每份扒都免費配咗薯條,而且係無限refill,只能說,成餐最好食應該就係佢個薯條😅,薯條上到黎熱辣辣,食落有鹽味之餘,仲有啲松露香,我估應該係落咗松露鹽,食完一條會想繼續食下一條,但都幾熱氣下,食完即生飛滋
薯條

最後,我地仲嗌咗杯lemonade,其實飲落就好似係soda water再加咗啲咸柑桔咁,都係好一般,唔覺得特別好飲,一杯嘢飲以$45呢個價錢黎講,絕對可以有更加好嘅選擇🥲
Dirty  Lemonade

總括而言,️呢間扒房都幾令人失望,一心以為Openrice有好多正評應該唔會伏得去邊,點知真係好食有限😢 而且性價比奇低,兩份扒,一個蟹餅,一杯野飲,加埋賣單要差不多$700,呢個價錢食牛扒真心可以有更好嘅選擇🥺 唯一可取嘅係佢環境唔錯,店員服務都好好,但野食質素真係有好大進步空間😥
薯條