2021-10-20 843 瀏覽
平時想食中菜,除咗去茶樓之外通常都要去啲好貴嘅餐廳先食到啲好食嘅。但係竟然比我搵到一間近銅鑼灣嘅中菜館,主要係食四川菜,但係即使唔鍾意食辣嘅你,都一定有唔同菜式可以選擇!今次我就同一個唔食辣嘅朋友一齊食飯,我哋叫咗幾款菜式,包括蒜香雞、糖醋里脊、乾煽四季豆、 蜀香炒飯同埋佢哋特色冰粉。蒜香雞唔好睇張相以為好少,其實食落去啖啖肉,而且蒜香味好香,下面嘅青瓜都好入味,雞肉嫩滑糖醋里脊呢一款可以話係必點嘅菜式,唔好睇佢好似冇乜擺盤咁,食個口都幾有驚喜,酸酸甜甜,唔辣都可以煮得咁出色,外脆內軟,食落口有啲似咕嚕肉,但係又有四川菜嘅特色乾煽四季豆呢款菜式可以揀辣或者唔辣,因為我朋友唔係好食得辣,所以就揀咗唔辣啦。四季豆本身好爽口,亦都好講究廚師嘅廚藝,炒出黎好香,肉碎亦都唔會好鹹蜀香炒飯呢個炒飯令我回想返以前細個最鍾意食炒飯嘅味道,炒飯飯粒粒粒分明,唔會好乾或者好濕,而且一啲都唔油,完全會令到你想一啖接一啖咁食晒佢呢度嘅老闆娘仲要超級有善同禮貌,仲介紹咗俾我聽佢哋餐廳嘅特色,而且佢哋亦都有做私房菜,見到佢哋價錢都唔係好貴,但係就要早一兩日去預約先食到!睇到佢私房菜啲菜式,我諗喺出面想食到咁正宗嘅

蒜香雞

糖醋里脊

乾煽四季豆

蜀香炒飯

呢度嘅老闆娘仲要超級有善同禮貌,仲介紹咗俾我聽佢哋餐廳嘅特色,而且佢哋亦都有做私房菜,見到佢哋價錢都唔係好貴,但係就要早一兩日去預約先食到!睇到佢私房菜啲菜式,我諗喺出面想食到咁正宗嘅四川菜都好難搵到,所以呢一度一定係食四川菜最好嘅選擇!