2016-06-23 696 瀏覽
有機會同屋企人出嚟飲下茶,今次選了唐宮壹號, 雖然知道有啲貴, 但聽聞啲點心又精緻又有水準, 所以大家都想試下 。早茶時段唔係太多人,我哋一到就有位。餐廳一個個鳥籠嘅佈置充滿特色, 環境亦十分舒適。點心嘅選擇都頗多, 我哋就隨意咁點左幾款同鳥有關嘅美點。 這款甜在蛋窩嘅賣相相當吸引, 小雞造型嘅鹹水角十分可愛逼真, 令人有點兒不捨得吃。 然而,點心的精髓卻是藏在蛋殼裏的那個蛋黃, 蛋黃並不是真正蛋黃,而是用芒果汁製作而成的,入口即溶,超好食! 嚟到唐宮,大家一定要試下出名嘅燒乳鴿, 特價每隻只係三十八蚊。 雖然比較細隻,但可以炸到皮脆肉嫩,又唔多油,口感一流, 咁好食既乳鴿真係少有。花雕醉雞又係另外一碟令人回味無窮嘅菜式, 香純清新既花雕酒在雞肉裏滲透, 酒既苦澀味並沒有蓋過肉嘅鮮味, 兩者配合得恰到好處。花雕酒行氣活血, 可以進補一下呢!沙律春卷看起來就比較普通, 不過餡料份量充足, 炸得鬆脆, 伴已千島醬來吃整體還可以。最後我哋叫咗冰涼西瓜糕做甜品, 賣相很精緻,但好細件下,味道就不是太甜又不是太淡, 相比起其他點心就比較遜色了。 所謂少吃多滋味, 在唐宮你可以細味各種有創意又

甜在蛋窩
特價燒乳鴿
花醉醉雞
千島沙律春卷
冰涼西瓜糕
所謂少吃多滋味, 在唐宮你可以細味各種有創意又富有特色的點心, 少少嘅幾件點心已經可以令你回味無窮, 相約三五知己和家人到那裏聚聚,為繁忙的生活加添一點品味吧!
2016-05-21
甜在蛋窩