不籽是咖啡開到嚟港島區喇☺️ cafe喺西營盤一條小街入面,門面光猛仲有個好chill嘅open area,打卡必到😆平時食得多白汁蕃茄汁嘅pasta、risotto,間唔中都會想食下青醬🌿 青醬有種獨特嘅香氣,加咗檸檬汁帶點點清香冇咁膩~軟殼蟹幾酥脆,燉飯軟硬度適中,裏面仲有蟹肉、菇、洋蔥所以好香口,撈埋溫泉蛋食落就濕潤啲。招牌菜龍蝦湯稻庭烏冬嘅presentation好靚-彈牙嘅烏冬上面有牛油果、大蝦、蟹肉、紫菜同沙律菜,將壺入面嘅龍蝦湯淋落烏冬就食得。龍蝦湯係比較流質嘅,但味道好濃有鮮味,溫度亦夠熱,係一碗味道口感都豐富嘅湯烏冬呢~我地試咗杯latte同朱古力-latte嘅咖啡味偏nutty,易入口。朱古力採用天然法國可可粉,香濃而且做到綿密細滑嘅效果,冬天必嗌😋
不籽是咖啡開到嚟港島區喇☺️

溫泉蛋軟殼蟹青醬蟹肉燉飯