2020-11-17 450 瀏覽
老友話帶我尖沙咀食好嘢,好日唔行入去棉登徑,原來已經變成食街一樣,再唔係我以前認識燈紅酒綠嘅地方。到咗門口,原來地庫別有洞天,氣氛仲好優閒,個人落到嚟感覺輕鬆!職員送上餐牌同我地講最近出咗新嘅Wine list同Gin list,仲有新嘅牛扒菜式,好多選擇,我決定除咗揀一杯cocktail之外,其他交俾老友發辦,哈哈!“Whisky Sour”係 用Bulleit Bourbon呢隻美國威士忌,最啱我口味,酒味較濃烈;朋友嘅“Rainforest”係Mocktail,佢話好有果香,較適合佢地女士飲!呢度嘅courses set會有“什菜沙律配意大利黑醋”,呢個重點當然係要新鮮啦;今晚嘅餐湯係“周打魚湯”,個人喜歡佢多過忌廉湯;前菜有三款選擇,“日本牡丹蝦刺身”賣相精美,食落超級鮮甜,可惜得一隻,不知幾想叫多D嚟食;“燒八爪魚腳配蔬菜燒汁”八爪魚食落唔會好似外邊有D冇哂味道得舊肉,好嘢!朋友特登唔叫“自家制特式蟹肉燒賣”做前菜而係另外單點 ,已經知道佢食過翻尋味,果然出色,脆脆春卷皮包住蟹肉同沙律,竟然發生互相輝映嘅效果,明明係春卷但點解叫“燒賣”呢?“燒西班牙黑毛豬鞍”感受到廚師好用心去煮,一點都唔鞋口,嫩…嫩…嫩,好juice;“松露蘑菇軟殼蟹扁意粉”軟殼蟹炸得乾身唔油係好食關鍵,松露味好強,未食已經撲鼻,個汁creamy得啱啱好,超級出色一定要推介!一定會再嚟嘅一間好店!
Whiskey Sour
Rainforest