2018-08-10 40 瀏覽
尖沙咀美麗華商場地庫有間頗大的書店,買到好書,當然要搵間有品味的咖啡店坐下來慢慢嘆,扮下文青。Sparkling Black 係新興的咖啡飲品。一改咖啡濃、厚、重的感覺,反而係清新、順滑、刺激的感覺。因為加咗lime soda,更清爽,幾啱作為夏日飲品。咖啡豆烘焙的焦苦味與梳打的氣泡混在一起,有一刻似飲黑啤的感覺。慢煮自家咖啡豬排骨Slow-cooked Alchemy Coffee Marinated Ribs 慢煮豬排骨好腍,用叉輕輕一壓,已經離骨。咖啡醬煮肉,味道不錯,有種中式味道。 燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律 Crispy Iberico Pork Belly with Celeriac Slaw豬腩燒到好似燒腩咁脆,肉香泗溢,以生菜包著燒豬腩食更有風味。咖啡有驚喜之餘,主菜都好有創意,好味道。
Sparkling Black

燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律

咖啡有驚喜之餘,主菜都好有創意,好味道。
Sparkling Black