香香宮煮 (金輝大廈)

Tasty Hotpot Palace (金輝大廈)
餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-09-15 246 瀏覽
話說我男人每月都要食幾次火鍋,作為一位跟得夫人,呢個星期咁岩收早左,就去左尖沙咀的新火鍋店打邊爐。地點非常方便,地鐵站行5分鐘到就到。場內係富有古典的中式宮庭的設計,完全演繹到香香「宮煮」呢個名。坐低當然要混醬啦,生蒜同炸蒜係加的。重點係個蒜油,真係超級香口!我只係係我的醬油碟落左一羹仔,點牛肉食真係好正!餐廳有多款公主級湯底,除了有養顏的花膠雞及惹味的黑椒肉蟹湯底外,仲有我今次叫的芫荽山湯鍋(又叫崇德公主)。鍋內芫荽真心唔少,如果鍾意食「荽」餐的人可以試試。食火鍋點可以唔叫手切肉呢?從呢客手切新鮮牛面肉的顏色,就睇得出佢夠晒新鮮。但由於手切的關係,都係做唔到切到好薄,加上肉質較咬口,所以食落唔多夠淋。餐廳有多款餃子可以選擇,我們就要左一套八隻的香香宮煮餃子拼盤。入面包括四款餃子:韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃及鳳尾鮮蝦雲吞。係四款餃中,我最鍾意黑松露蟹肉餃。黑松露味的味道剛剛好,唔會蓋過蟹的鮮味,整體非常夾。另外,鳳尾鮮蝦雲吞放左一隻蝦係中間,旁邊用上多汁的豬肉包住,入口鮮甜。即炸響鈴係名乎其實的即炸!上菜時,已經聞到香氣撲鼻。由於每層之間的空位唔少,所以浸落湯幾秒後,仍然保持到中

崇德公主  -  芫荽山湯鍋

手切新鮮牛面肉

香香宮煮餃子拼盤

黑松露蟹肉餃

鳳尾鮮蝦雲吞

即炸響鈴係名乎其實的即炸!上菜時,已經聞到香氣撲鼻。由於每層之間的空位唔少,所以浸落湯幾秒後,仍然保持到中間有層次及口感。
即炸響鈴

熱辣辣的自家製作炸魚皮,由於係新鮮炸起,口感特別鬆脆。尤其係大家食緊濃味的湯底!
自家製作炸魚皮

由早幾個月的一次火鍋,我開始識欣賞鴨血。今次見到餐廳都有鴨血賣,二話不說就叫左一份。一份有八塊的鴨血,食落口感夠軟滑,而且味道唔腥。
鴨血

餐廳的手打丸比其他火鍋店更彈牙!手打墨魚丸內釀了一粒鵝肝。甜酸苦辣丸,一份齊曬四味:甜有桂圓豬肉丸、酸有檸檬豬肉丸、苦有涼瓜牛肉丸、辣就當然係放了辣椒的牛肉丸。
手打丸  (四粒)

食完一個熱辣辣的火鍋,我就食埋一碗凍冰冰的雪耳糖水,即時降温又滋潤!

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
崇德公主  -  芫荽山湯鍋
香香宮煮餃子拼盤