2014-04-05 4279 瀏覽
記得n年前, 友人帶我嚟呢間冰室, 好彩佢係女仔, 因為嚟間冰室, 係要行唔記得係夜總會定酒店的後樓梯, 雖然條後樓梯唔算太恐怖, 但你係唔會估到地庫下面有間冰室lor~~難得今日出開嚟尖咀, 就返嚟回味一下佢呢度的茄牛通~平時我係一定唔會出街食湯通粉, 因為好難食, 通常都煮到又爛又林, 又要配火腿, 但嚟呢度, 我反而會叫通粉, 佢係用有坑絛果種通粉, 雖然唔係煮得好好, 但起碼唔會一pet嘢, 而且配佢個茄牛湯, 真係超正~ 佢d牛肉似係鮮牛肉, 幾有牛味, 不過得果幾塊仔, 唔夠喉, 個湯係好有茄味, 又唔會太杰, 我平時真係唔會連湯都飲埋, 但呢度真係飲到清碗~不過佢個份量唔係太大, 就算飲埋d湯, 其實都唔係好夠飽, 所以又叫多一碟炸雙丸, 真係即叫即炸, 因為都等咗幾耐, 又係衰在份量唔多, 其實我n年前都有食過, 記得都係得幾柆, 但太多年冇食, 唔知佢份量有冇少到? 炸牛丸同炸魚蛋每樣都係7粒, 係切開咗一半的7粒, 唔知係咪方便佢炸, 咁樣會易熟d, 所以全部切開半粒, 真正成碟炸丸, 其實只係得7粒完整的丸, 只能吊你胃口, 係唔飽的, 而且佢炸到唔似丸, 似炸豆

難得今日出開嚟尖咀, 就返嚟回味一下佢呢度的茄牛通~

番茄牛肉麵/通
不過佢個份量唔係太大, 就算飲埋d湯, 其實都唔係好夠飽, 所以又叫多一碟炸雙丸, 真係即叫即炸, 因為都等咗幾耐, 又係衰在份量唔多, 其實我n年前都有食過, 記得都係得幾柆, 但太多年冇食, 唔知佢份量有冇少到? 炸牛丸同炸魚蛋每樣都係7粒, 係切開咗一半的7粒, 唔知係咪方便佢炸, 咁樣會易熟d, 所以全部切開半粒, 真正成碟炸丸, 其實只係得7粒完整的丸, 只能吊你胃口, 係唔飽的, 而且佢炸到唔似丸, 似炸豆卜的口感, 唔實在, 好空蕩咁~ 不過d牛丸就有少少羶, 魚蛋就有少少腥, 點咗d喼汁就好少少咁啦~
炸雙丸
通常都會叫汽水飲, 因為係難得的支裝, 但今日只係叫咗杯凍奶茶, 又幾ok, 同茶餐廳果d差不多, 幾香茶味~
凍奶茶
2013-09-04
$54.5 (下午茶)
番茄牛肉麵/通