Samsen 泰館 📍上環蘇杭街23號地下━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━上次係灣仔試咗佢地嘅船麵好有驚喜 今次就約埋friend嚟上環試吓其他菜色 雖然冇第一次咁驚喜 不過整體水準不錯🤩 雖然價錢偏貴但質素有保證━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦀 招牌泰式蟹肉炒飯 $158 +10% ▶︎ 炒飯入面有蟹肉 蛋 蔥花等 配料存在感不大 覺得蟹肉更有口感嘅話會比較好▶︎ 調味偏清淡 炒得粒粒分明又唔會好油 算係唔錯 係食落覺得順口嗰種🤏🏻▶︎ 配嘅辣椒醬後勁都幾辣🥵好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━泰式虎蝦炒金邊粉 $148 +10% ▶︎ 炒金邊粉 配料有花生 豆腐粒 榨菜 芽菜 蝦乾 洋蔥等 仲有四隻幾大隻嘅虎蝦▶︎ 虎蝦新鮮彈牙 配料味道都正常發揮▶︎ 不過金邊粉口感有少少過淋 我會比較中意再彈牙啲▶︎ 比起之前試過嘅炒金邊粉 呢間相對嚟講鹹味同甜味都偏淡🤔好味指數:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━泰北咖喱雞金麵 $148 +10% ▶︎ 台北金麵配上咖喱湯底 有雞上髀同下髀
Samsen 泰館

▶︎ 不過金邊粉口感有少少過淋 我會比較中意再彈牙啲
好味指數:●●●◐○
泰式虎蝦炒金邊粉

泰北咖喱雞金麵 $148 +10%
▶︎ 台北金麵配上咖喱湯底 有雞上髀同下髀 配菜有酸菜 炸金麵 蔥等
▶︎ 咖喱湯底係溫和嘅咖喱味 唔會辣 有少少椰香 口感會覺得濃郁到有渣 以湯底嚟講鹹度適中偏鹹
▶︎ 驚喜係雞 肉質超嫩滑 亦都冇雪味 朋友一致認同好味🤤
▶︎ 麵條正常彈牙 都幾掛汁 唔會話好特別 不過正常發揮👌🏻
好味指數:●●●●◐
泰北咖喱雞金麵

泰式街頭椰子雪糕 $78 +10%
▶︎ 椰子雪糕 加上椰子果肉 花生同粟米 分量不大但定價較進取🥹
▶︎ 椰子雪糕融得幾快 質感偏水 食嗰陣會感覺到有椰子碎粒 不過椰子味唔係太濃🤔
▶︎ 椰肉味道唔錯 脆身又唔會好硬 鐘意椰子嘅人會鐘意🥥
▶︎ 粟米水分好足 粟米味都頗濃 食雪糕開始覺得漏嘅時候可以refresh吓😲
好味指數:●●●●○
泰式街頭椰子雪糕

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 8月尾 (午餐)
快樂指數😋: ⑧②/①⓪⓪
性價比: 🌕🌖🌑🌑🌑