2024-03-07 62 瀏覽
👅 係牛舌關注組被推介過好多次既呢間牛舌專門店,店鋪比較細,晚飯時間長期滿座,今次有時間早左食飯,可以唔洗排隊直接入去食!嗌左一份牛舌定食同鰻魚定食,好豐富好好食!另外呢度牛舌既料理方法有好多款,下次要再試下其他牛舌部位或者煮法先🤤    1️⃣極上牛舌定食($178) 牛舌有有五切,厚切而且粉嫩,食落肉味香而且質感軟嫩爽口,好正好好食啊😍唔怪之得咁多人推介!除左原味就咁食之外,仲可以擠檸檬汁、點鹽/wasabi/醬油,配合唔同食法又帶出唔同既感覺,食曬都唔會覺得太多太膩。個人最鍾意就咁食或者配wasabi食,配合wasabi有少少刺激感好似更加帶出牛既味道!  定食中有前菜既泡菜、味噌湯、茶碗蒸、沙律同埋飯。飯仲有紫菜係面👍另外茶碗蒸都夠滑,入面有菇、蟹柳、鳴門卷。  2⃣️日式鰻魚定食($138) 鰻魚厚身,肉質肥美帶油脂感,配飯一流~配菜一樣多,唔同既只係呢款既前菜係海蜇。  3⃣️土佐豆腐($68) 有啲似平時既炸豆腐,不過面頭鋪上大量京蔥,再浸係鰹魚汁入面索曬味,好正。  4⃣️和風蕃茄沙律($48) 好開胃好清爽!唔會太酸,感覺係新鮮fresh得黎唔會好生好草青feel。  5⃣️烏龍茶($1
  1️⃣極上牛舌定食($178)
茶碗蒸
前菜
極上牛舌定食

2⃣️日式鰻魚定食($138)

日式鰻魚定食
  3⃣️土佐豆腐($68)

土佐豆腐

4⃣️和風蕃茄沙律($48)
和風蕃茄沙律

5⃣️烏龍茶($18)
6⃣️日本綠茶($18)
茶碗蒸
前菜