2009-03-30 80 瀏覽
一位綠茶怪朋友係英國返黎, 特登帶佢黎食Matcha Mango Duo架!!點知一去到, 成個餅櫃既款式都係openrice未見過!!全部新款!!無左果款綠茶芒果蛋糕好失望, 不過慶幸依然有一款新既綠茶蛋糕=)當日有5款cake, 同埋6款cupcake, 賣相全部都好靚!!我對cupcake一向興趣不大, 結果揀了3款cake+1杯mochaCoconut Green好靚好有層次既一款蛋糕, 面頭係一層薄薄既青檸jelly,之後係一層厚厚既軟滑椰子mousse,椰子味淡淡的,好清,椰子mousse中間仲有一層桑莓jelly!!驚喜!!之後係一塊薄薄既焦糖crunch, 勁好味!!!之後係一層綠茶蛋糕, 質感較實, 食得出綠茶味整體味道其實唔太夾, 分開食先會食得出蛋糕有綠茶味Griottine現場睇賣相極靚, 揀佢全因為佢靚!!!此甜品要用匙羹享用, 拱形朱古力兜裝住一層層朱古力蛋糕+朱古力醬+軟滑忌廉,入面仲有一層浸左rum酒的車厘子,面頭果粒車厘子係超濃酒味!!拱形朱古力兜都幾滑幾幾好味, 不過甜左d至於紫色果塊朱古力…好難食…味道勁怪Lemon Ganache Tart面頭檸

Coconut Green
好靚好有層次既一款蛋糕,
面頭係一層薄薄既青檸jelly,
之後係一層厚厚既軟滑椰子mousse,椰子味淡淡的,好清,
椰子mousse中間仲有一層桑莓jelly!!驚喜!!
之後係一塊薄薄既焦糖crunch, 勁好味!!!
之後係一層綠茶蛋糕, 質感較實, 食得出綠茶味
整體味道其實唔太夾, 分開食先會食得出蛋糕有綠茶味

Griottine
現場睇賣相極靚, 揀佢全因為佢靚!!!
甜品要用匙羹享用,
拱形朱古力兜裝住一層層朱古力蛋糕+朱古力醬+軟滑忌廉,
入面仲有一層浸左rum酒的車厘子,
面頭果粒車厘子係超濃酒味!!
拱形朱古力兜都幾滑幾幾好味, 不過甜左d
至於紫色果塊朱古力…好難食…味道勁怪

Lemon Ganache Tart
面頭檸檬cream酸酸的好好味,
入面朱古力醬太甜, 但餅底同埋威化好脆好好食

Mocha
朱古力味同咖啡味都唔濃, 不過不失
$55一杯, 早知唔叫 =P

原來7點後有優惠!!早知7點先黎啦`
所有cake都有85折, cupcake仲買2送2添!!!
朋友take away買左4件cupcake, 我就買左4件cake返屋企俾媽咪試,
哈哈結果我5款蛋糕試暈晒!!!
個盒黑色勁靚, 不過太大, 而且無野隔開,
雖然店員已經好好人幫我痴好個底, 但紅色果個痴唔到,
返到屋企d蛋糕俾紅色果件搞到面目全非…我都無謂影相了…
原來紅卜卜既
Raspberry Dome係5款入面最好味的!!!
黑猛猛的
Orange Chocolate Terrine好濃朱古力味不過好甜,
面頭2粒綠色野原來係會爆橙漿的朱古力!!!驚喜!!!

其實今日試的幾款蛋糕未至於超級好味, 有d期望過高,
Cake同cupcake全部$32一件, 堂食加一, 其實都尚可接受
主要都係食裝修食賣相, 哈哈
CoCo環境就真係一流, 裝修好型好cyber!!
一入去我同朋友都哇左一聲!
不過果度無乜位, 只得一張高腳大圓枱, 共8個位,
角落亦有4張梳化仔, 不過果度好暗
我應該會再黎的, 下次試埋cupcake先!!^^
Coconut Green
要用匙羹享用的Griottine
Lemon Ganache Tart
不過不失的Mocha
型格裝修!! 但裡面好少位, 只得一張大圓枱
另外takeaway的兩款cake
朋友takeaway 4件特價cupcake!!
2009-03-29