Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-09-18 976 瀏覽
於weekday放假去覓食心情真輕鬆, 只要避開lunch time便能慢慢坐慢慢品嚐, 就連去shopping試衫都不需排隊 .  加上今天遇上這健康cafe, 令我心花怒放 .  今天有家姐做我食伴, 知道這區多brunch & cafe, 早上陪佢到中環取訂閱禮物後, 搜尋到附近有這間salon cafe笑臉頗多, 就展開我們今天覓食第一站.  趁班OL姐姐還未放飯, 餐廳內只有一兩枱客人, 店員很nice的和我們打招呼後我們便隨意坐下.   餐牌主要是沙律, 三文治, all day breakfast, 雖然款式不多, 但每款的材料並不普通, 例如烤火雞胸, 吞拿魚牛油菓, 火箭菜, 咸牛肉, 芝士都有幾款, 還有自家咖啡及冷壓菓汁等.  我們點選了一份牛肉三文治及all day breakfast + house coffee.  不是單靠餐牌全是輕食我便形容為健康, 全因餐廳經理訪問客人食後感時她解釋如何追求健康食材, 原來由一片肉, 一杯奶以至一片菜, 她們都有要求的從外國入貨.  最令我欣賞的是從法國空運到港既半製成麵包糰, 及產量少既意大利精品咖啡豆.  務求令
.  加上今天遇上這健康cafe, 令我心花怒放
.  今天有家姐做我食伴, 知道這區多brunch & cafe, 早上陪佢到中環取訂閱禮物後, 搜尋到附近有這間salon cafe笑臉頗多, 就展開我們今天覓食第一站.  趁班OL姐姐還未放飯, 餐廳內只有一兩枱客人, 店員很nice的和我們打招呼後我們便隨意坐下.   餐牌主要是沙律, 三文治, all day breakfast, 雖然款式不多, 但每款的材料並不普通, 例如烤火雞胸, 吞拿魚牛油菓, 火箭菜, 咸牛肉, 芝士都有幾款, 還有自家咖啡及冷壓菓汁等.  我們點選了一份牛肉三文治及all day breakfast + house coffee.  不是單靠餐牌全是輕食我便形容為健康, 全因餐廳經理訪問客人食後感時她解釋如何追求健康食材, 原來由一片肉, 一杯奶以至一片菜, 她們都有要求的從外國入貨.  最令我欣賞的是從法國空運到港既半製成麵包糰, 及產量少既意大利精品咖啡豆.  務求令客人食得落肚的都是新鮮, 健康及安全品質, 而達到有質素的飲食生活.  聽完她介紹後, 頓時令我們覺得好安心, 以這個價錢絕對超值.  又再次印證無期望的是最驚喜.
門面大大既logo很突出, 很美式.
這裡既裝修如網友說, 為配合樓上salon而有古懂理髮陳設, 還有懷舊黑膠唱片(只賣$90)及掛畫售賣. 開放式既大水吧, 配上灰白磚牆及復古皮箱設計既皮坐位, 感覺輕鬆自在無束縛.
喜歡用木衣夾夾上松木杯墊, 隨意得來又可推廣店名.
House Coffee (American)
House coffee ~ 這是隨all day breakfast送上的, 本來可加錢轉Latte或Mocha, 但對咖啡豆有要求既家姐要試這Amercian style, 話house coffee先試到餐廳既咖啡水準, 當我在cashier落單時店員都有向我講這番話呢, 果然這杯house coffee令家姐讚賞.  濃滑既北海道牛奶撞入咖啡與其融為一體, 但仍然能感受到咖啡醇香.  不過大家想慢慢嘆咖啡, 可以食後才上咖啡.  店員也很樂意提供開水給客人.
Cold Pressed Juice
Cold Pressed Juice ~ 家姐要每日一咖啡, 我就想試好耐既Cold Pressed Juice.  樽身寫明無糖/無水/無色素/無防腐/無巴氏法消毒, 真正的無添加.  今日味道是橙+菠蘿+西柚+青檸, 顏色是橙色, 但飲落都可分出菠蘿及西柚橙, 微微帶酸很開胃.  店員很細心, 附上一隻放有少冰既杯可倒進去冷飲.
All day breakfast
車打芝士奄列
All day breakfast $120 ~ 平日很少食, 只覺煙肉腸仔蛋是普通材料不願花費太貴.  但今日是難得的weekday holiday豁出去吧!!  任揀1款waffle(香蕉/草莓/藍莓), 3款肉(煙肉/腸/咸牛肉/火雞胸), 1款蛋(烚/太陽/炒/芝士奄列).  先來咸食,來自美國厚厚的白雪雪火雞肉扒,一向給我印象是鞋口無味,但這裡的卻相反並帶有雞肉味. 大大條爆醬芝士腸是來自美國, 很像在J字頭那品牌的chedder cheese味.  黑毛豬煙腩肉肥瘦適中, 以煎代替炸, 減少肥膩感.  用荷蘭蛋做奄列, 的確是帶有蛋香, 混和北海道牛奶滑滑溜, 切開見到半溶的chedder cheese口感軟綿綿.  香蕉窩夫, even我們慢慢嘆到最後先食waffle, 雖然已攤凍了, 但依然外脆內軟, 因同樣用上荷蘭蛋帶有濃郁蛋味,沒有淋上糖漿但卻是食到楓糖味, 很棒!! 相信趁熱食味道更佳.
Reuben
Reuben $60 ~ 咸牛肉三文治, 其實初時我眼大睇漏了這是corned beef, 以為純是牛肉.  店員話all day breakfast可揀corned beef咸牛肉時, 以為好似港產罐頭咸牛肉會中伏, 才知原來我份三文治都是corned beef.  幸好我無中伏, 意外地還覺得這美國corned beef好好味, 97%是肉(只含少量脂肪),所以脂肪分佈平均, 大大片既肉質軟熟有牛味.  配上半融既swiss cheese, 及烤脆既法國麵包, 令人回味.  麵包糰從法國空運來港才在香港發酵,目的都只想是食得新鮮.   切片後搽上truffle sauce才焗, 所以外脆內軟不韌.  伴碟既沙律菜來自澳洲, 真的看出翠綠新鮮食出爽口, 淋上自家既secret sauce及oilve oil.  不要看份量少, 其實食完整份都已飽肚.
Espresso
Espresso double shot $33~ 本來我揀了菓杯就放棄飲咖啡, 當知道她們既意大利精品咖啡豆有別於organic豆,全因講究於栽種既泥土,水及氣候, 因此產量怎少.  加上試過家姐杯house coffee, 令我一定要試試這Espresso double shot, 食香味俱全無得輸.   撲鼻既炒豆香, 面層厚厚尤如double cream既咖啡油色澤金啡好美, 味道不酸不苦,口感順滑, 全餐令我最surprise最愛就是這after coffee.  我也愛這
colorful既不锈鋼杯子富有品味.
題外話/補充資料: 全部食材都來自外地, 餐廳致力追求健康有素質既飲食生活, 讓我上了寶貴一課.
2015-09-10
House Coffee (American)
Cold Pressed Juice
All day breakfast