2021-10-25 253 瀏覽
豬手工房喺我想去咗好耐嘅餐廳,適逢星期日姪仔嚟我哋屋企玩,二話不說就訂枱食晚餐了!晚餐訂咗八點,餐廳喺工廈,近大圍火車站,行五、六分鐘路就到。之前餐廳亦俾咗貼士話邊度搭電梯,所以搵起嚟一啲都冇難度。可能喺星期日嘅關係,我哋到嘅時候有一班人走,之後成間餐廳就只有我哋一檯人。點餐工作俾啲後生嘅做,我同老公就喺負責食嘢同埋單。後生仔就係鍾意食香口嘢,嗌咗一碟法式薯條配黑松露醬。老實講啲薯條冇乜特別,但係配咗黑松露醬就覺得係好味咗,我個人嚟講就唔會推介佢。其實話就係德國餐廳,不過佢啲餐牌有少少得意,因為竟然有辣子系列。加上啲侍應係講普通話的,應該係大陸人開嘅餐廳,所以才有勁辣魷魚鬚呢個小食。我個人因為鍾意食辣,所以就覺得啱晒我心水,可惜侄仔食唔到辣,只係食咗細細條魷魚鬚仔就嗌頂唔順喇😅!下一碟又係香口嘢,酥炸墨魚骨。雖然係卜卜脆,但係我食唔出有墨魚骨嘅味道,反而覺得同酥炸雞軟骨咁上下。香腸拼盤係主菜之一,德國人鍾意食香腸係出晒名嘅。拼盤上有四、五種唔同嘅香腸,坦白講我對香腸冇乜認識,亦冇要求。總體來講,我比較鍾意食牛肉腸,另外有一啲比較諗嘅香腸我就覺得麻麻哋喇。鹹豬手令人有驚喜。叫得做招牌菜就

法式薯條配黑松露醬

狂野勁辣魷魚鬚

酥炸墨魚骨

精選德國香腸拼盤

鹹豬手令人有驚喜。叫得做招牌菜就一定有番咁上下,嗰豬皮脆卜卜,口感一流,啲肉亦都好入味,唔算太咸,我大力推介呢個菜式。

招牌脆爆鹹豬手

牛油雞翼係妹妹想食的。坦白講,平平無奇,個人覺得係最唔好食嘅一道小食。

香草牛油雞翼

好耐冇食pizza 喇。呢個金沙軟殼蟹pizza聽起來好得意,食落去亦都出乎意料嘅好味。佢係厚身pizza,亦都係我哋鍾意食嘅一款。下次再嚟呢間餐廳仲會食佢哋其他嘅手作Pizza。

金沙軟殼蟹薄餅

最後上嘅係炸椰汁流心球。雖然佢喺餐牌上係一個小食,但係把它當為甜點亦都無妨,因為佢真係甜的。呢個流心球食落口感煙煙韌韌,椰汁味濃厚,完全係妹妹嗰杯茶。

查椰汁流心球

臨走時注意到門口旁邊有個古老留聲機,唔知係唔係真嘅。講真嗰句,呢間餐廳啲佈置雖然係舒適,但係亦都有少少不中不西。有樣嘢唔記得講,就係呢間餐廳淨係收現金,所以大家如果要來呢度食嘢就要記得預先㩒定啲錢先喇!

2021-10-17
狂野勁辣魷魚鬚