餐廳: SP_CE cafe & lounge
資訊:

SP_CE cafe & lounge #上環 #黃店 💛❗️澎湃大大份超抵食型格水泥裝修打卡一流❗️好開心呢排食到好多高質嘅黃店🥰呢間位於上環普慶坊嘅sp_ce就係其中之一!喺上環樓梯側邊,售賣超大超澎湃嘅貝果🥯自家製意粉🍝特色咖啡☕️茶🍵,仲係打卡熱點!餐廳用上灰白水泥裝修,配襯啡色木箱,日頭陽光曬過嚟,坐喺度影返張相都幾靚㗎✨!能夠成為我喜愛嘅Cafe絕對有佢嘅獨特優勝之處👍🏻首先澎湃嘅食物已經非常吸睛,而且夠抵食,女仔嚟到一定超飽。另外佢哋仲有數種特色咖啡飲品,質素頗高👍🏻再配以舒適悠閒嘅環境,成為其中一間印象深刻覺得值得回頭嘅Cafe🥰。Black truffle scramble egg bagel🥯$98為咗呢一個黑松露蛋貝果慕名而來!賣相超級澎湃,啲蛋滿寫晒出嚟,黑松露味突出,配以少許沙律醬😋。特別欣賞佢用上芝士洋蔥貝果,非常香口,同黑松露蛋非常夾👍🏻 不過底下其實係啲生菜同埋蕃茄🙈而且蛋白同蛋黃冇發勻,蛋香爭少少,中間有少少熟咗。但整體食完之後真係好滿足,值得試一次!味道: 4.2/5性價比:4/5Yuzu chocolate cake (cake of the day)🍰
SP_CE cafe & lounge #上環 #黃店 💛
❗️澎湃大大份超抵食型格水泥裝修打卡一流❗️

味道: 4.2/5
性價比:4/5

Yuzu chocolate cake (cake of the day)🍰$48
超靚嘅玻璃雲石紋,味道亦有驚喜🤩酸酸甜甜嘅柚子配上多層唔同口感、濃度嘅朱古力,超級特別又好食😋分別有成五層layers:1️⃣朱古力coating、2️⃣介乎奶凍同麻薯之間口感嘅朱古力、3️⃣朱古力慕絲、4️⃣柚子醬、5️⃣朱古力粒同柚子碎嘅蛋糕。層次好多好豐富,真係好鍾意呢個蛋糕,推薦!
味道: 4.4/5
性價比:4.2/5

Ginger latte (hot)🍶$46
聽過有人話呢度嘅薑汁latte係最好飲,果然唔錯👍🏻咖啡底非常順滑,香濃帶nutty, after taste超重。配埋薑汁,味道突出得來又唔會得個辣,同咖啡底非常之夾🥰。
味道: 4.6/5
性價比:4.3/5

Summer saviour (cold)🥂$48
其實係水果茶,用上檸檬百香果等酸酸甜甜嘅生果,同埋綠茶製作出一杯清涼飲品😚雖然味道唔算非常獨特,但夏天行到熱辣辣飲番杯真係好正✨甜度亦恰到好處。
味道: 4.4/5
性價比:4.3/5

整體來講對呢一間Cafe嘅印象唔錯☺️係少數我覺得有特色而且食物質素高嘅Cafe,而且全部都大件夾抵食,又有靚靚環境打卡👍🏻👍🏻👍🏻絕對會想來試埋佢嘅意粉!
Summer  saviour
Ginger latte (hot)
Ginger  latte
Summer  saviour
Ginger latte (hot)