2017-09-30 6446 瀏覽
每次行過豚道樂, 門口都總會有排緊隊嘅情況出現, 但我呢類餓鬼無耐性, 排兩排可能已經頂唔住, 所以刻意選擇大約下午2點, 感覺上過咗lunch hour會順利點!!!Yeah!!! 一行到埋去豚道樂, 就有食客行出門口, 即時有位(暗暗自high)店鋪內有不少熊本熊的小擺設我都忍唔住借來用一下....配合一下蘋果 + 桃梳打特上海老湯拉麵 - $98我就要呢個周末限定的海老湯底, 朋友話我...食拉麵梗係豬骨湯底啦🤣, 其實我都唔知我係被 "海老湯"吸引抑或被"限定"吸引著選擇好湯底, 仲要選麵的種類、軟硬度、有蔥無蔥、配料...我好欣賞呢啲細心位, 尤其我鍾意較硬的麵條海老湯味道超濃郁, 仲有勁多櫻花蝦喺湯底內麵內有兩大塊叉燒, 溏心蛋半隻&紫菜, 但叉燒偏瘦, 唔夠香口特上原味豚骨拉麵 - $85試咗啖朋友的原味豚骨湯, 令的諗起喺九州街頭屋台的拉麵湯底, 將辣醬拌勻後, 味道都幾刺激日式餃子 (5隻) - $30日式餃子即叫即煎, 大約要我15分鐘不過好奇怪, 拉麵配餃子好似定律咁, 唔食又會好似差咗啲嘢而且唔知點解日式餃子皮薄得嚟又有彈性餃子細細隻, 一啖一個好過癮, 不過要

店鋪內有不少熊本熊的小擺設
我都忍唔住借來用一下....配合一下蘋果 + 桃梳打

特上海老湯拉麵 - $98

海老湯味道超濃郁, 仲有勁多櫻花蝦喺湯底內

特上海老湯拉麵

特上原味豚骨拉麵 - $85

特上原味豚骨拉麵
日式餃子 (5隻) - $30
日式餃子即叫即煎, 大約要我15分鐘
不過好奇怪, 拉麵配餃子好似定律咁, 唔食又會好似差咗啲嘢

而且唔知點解日式餃子皮薄得嚟又有彈性
餃子細細隻, 一啖一個好過癮, 不過要小心被餃子內的肉汁灼到
日式餃子 (5隻)
$127.5 (午餐)
特上海老湯拉麵
特上原味豚骨拉麵