2015-10-28 13737 瀏覽
今年嘅生日,豬仔特別為我送上驚喜 ~預早送咗一盤近期最火嘅小王子紅玫瑰花上我公司 ,  暖男話玻璃易碎,正日帶住行街太不便了!是日豬仔帶我去睇套最火嘅戲《我的少女時代》,令人流淚嘅愛情故事~咁遲先揾番妳,就係為左呢個承諾 一些少少的承諾,很多男人也會隨口說說,究竟有多少個男人真的去履行呢?!常常聽到: 認真,便輸了……那是愛情?還是一埸遊戲?!是晚豬仔帶我去食至愛嘅buffet ,本來book咗"海逸君綽",但我發覺今期嘅主題係泰國嘢唔啱口味,臨時叫豬仔改去"香格里拉", 有心唔怕遲 , 好彩仲有位呢!傳統式蠻有氣派嘅酒店,水準一定唔差 !酒店大堂富麗堂皇,餐廳偌大舒適,人客多為中國及外籍人仕。甫坐低,貼心嘅侍應生便走來話可以攞得嘢食,因為buffet提早咗開始,隨即又送上兩個小巧鐵盒回禮 , 用嚟走嗰陣係糖果部任裝軟糖 㗎,正正係又食又拎啊 果然無揀錯 ,真係好多嘢食 ,尤其係海鮮,特別正  : --阿拉斯加長腳蟹 : 有大大隻箝,剪開蟹腳,肉厚鮮甜嫩滑,口感一流 !-波士頓龍蝦 :  巧大隻,有巧多美味嘅蝦膏籽 ,肉質爽而鮮甜, 令人回味無窮 !
今年嘅生日,豬仔特別為我送上驚喜
~預早送咗一盤近期最火嘅小王子紅玫瑰花上我公司
,  暖男話玻璃易碎,正日帶住行街太不便了!

是晚豬仔帶我去食至愛嘅buffet
, 好彩仲有位呢!
傳統式蠻有氣派嘅酒店,水準一定唔差
!酒店大堂富麗堂皇,餐廳偌大舒適,人客多為中國及外籍人仕。
, 用嚟走嗰陣係糖果部任裝軟糖
㗎,正正係又食又拎啊
果然無揀錯
,真係好多嘢食
,尤其係海鮮,特別正
: -
-阿拉斯加長腳蟹
: 有大大隻箝,剪開蟹腳,肉厚鮮甜嫩滑,口感一流
阿拉斯加長腳蟹+波士頓龍蝦
-波士頓龍蝦
:  巧大隻,有巧多美味嘅蝦膏籽
,肉質爽而鮮甜, 令人回味無窮

-生蠔
: 師傅駐場即開,每人每次配給4隻,相當大方
!生蠔肥嘟嘟,蠔質新鮮,味道略嫌過鹹,海水味重!
生蠔
-蝦、藍青口、花蛤
: 花蛤,味鮮甜。藍青口,鮮味滑溜。蝦,爽口彈牙。
蝦+藍青口+花蛤
海鮮
我倆掛住喪食龍蝦及長脚蟹
,豬仔更係食完一round又一round,完全毋視咗翡翠螺同瀨尿蝦嘅存在添
唯有等下次再來先食嘞!
餐廳除咗海鮮正
之外, 第一次見到有咁多賣相靚仔嘅壽司+刺身
噢: -
-火炙龍蝦三文魚卷
: 全埸最有特色嘅壽司,賣相吸睛
, 未食都已經流晒口水
,無可能唔試囉!面層以三文魚、鰻魚、芒果、牛油果、沙律醬等等包裹住,内裡係龍蝦天婦羅,口感層次豐富,yummy yummy
火炙龍蝦三文魚卷
其他壽司計有赤貝、鰻魚、腐皮、墨魚等等都新鮮,但舊壽司飯就腍實咗d
,一望件加州卷就可以想像到個口感了

刺身都有好几款,我倆獨鐘情三文魚,相當新鮮肥美
,從來好少酒店buffet嘅三文魚刺身可以媲美外面嘅壽司料理店㗎!
壽司+刺身
壽司
食到呢度,我第一次發現自己胃口細
, 點解咁快就比佢地ko我㗎
?!
Fighting!!Keep going……向熟食區出發
: -
-鵝肝多士
: 大件厚身,入口即溶
!多士巧酥脆呀!
鵝肝多士
-牛扒
: 見到豬仔攞咗碟牛扒,魔鬼誘惑
!戒牛肉嘅我,忍唔住
係豬仔碟扒度, 切咗一小塊來試
,口感異常鮮嫩,簡直無得輸
牛扒
接住落嚟,囉咗碟大雜薈
,有我至愛嘅點心: 燒賣、牛肉球、餃子等,味道唔錯!仲有巧多包點添!Pizza,巧薄脆!雞肉串燒,香嫩好食!蒸魚比較一般。咕嚕肉,炸粉漿厚實。醬燒秋刀魚,香口惹味!紅燒肉,炆得入味!
熟食大雜薈
仲見到燒牛肋骨、豬脾肉、咖哩羊肉
, 巧想巧想食
,但要留肚食甜品喎……唯有望梅止渴先
牛肋骨+燒豬脾肉+咖哩羊
轉戰甜品
 區嘞,款式多不勝數呢
豬仔得知生日有朱古力牌送
,特別於訂位時向接線小姐要了一塊。雖然我地遲落booking,但餐廳都會盡量安排畀我地呢

見到甜品區有兩碟心太軟喎
, 即刻一人一碟,另加一件朱古力蛋糕,再加埋塊朱古力牌,生日快樂
是也~
心太軟+朱古力蛋糕
-心太軟
: 唔知係米攤涼咗,外層過於鬆化,腍得濟
!朱古力流心太少
!朱古力味算濃郁。至於件朱古力蛋糕,唔夠鬆軟,比較滯肚,朱古力味算濃厚。
-綠茶拿破侖
: 有層次,但層層酥皮腍得濟
,又無綠茶味!
-芝麻蛋糕
: 味道淡口,無咩芝麻味

-馬卡龍
: 甜耶耶
, 要狂灌水止甜!
仲有焦糖布甸、芝士餅、椰撻、奶凍等等,味道一般
,令人大失所望!
甜品
唯一可取嘅係H記雪糕
, 有12款味之多
, 肚子唔爭氣,我頂多食到4球味咋
H記雪糕
生果有西瓜、蜜瓜、菠蘿、個裝奇異果
等等,西瓜好快畀人ko
晒,唯有轉攞菠蘿,鮮甜好食!想食下奇異果,但肚仔say no

侍應生殷勤有禮,服務周到

今餐好滿足好豐富
,多謝豬仔