2018-07-22 109 瀏覽
今日去大角咀搵一個好耐無見既朋友,咁耐無見話帶我去間 "好野" 食飯﹗黎到竟然係一間有live band show 睇既餐廳~ 竟然係大角咀~~7點零鐘黎到唔多人,聽朋友講今晚8點會有show睇,所以趁唔多人隊BAND仲係度SET UP 緊就拿拿聲點野食先。望下個menu ,樣樣都好有特式,個名仲要幾長tim , haaa我地兩個人,點佐一份 "羅馬式蕃茄燜牛肚配水晶包" , "芭焦葉燒魔鬼魚鰭配特調參巴醬"飲品就點佐一杯 "happy" 同一杯 "one more night"甜品因為我唔係好食,所以只叫了一個"柑橘冷凍梳乎厘配牛油金寶及negroni香氣",主要貪佢個名夠勁^^先黎一份牛肚配水晶包,當大家同我都以為黎既係一份港式茶記野配中式茶樓水晶包既時候,驚喜出現了﹗大大份好似茶記煲仔飯的燜牛肚﹗係用西式蕃茄醬料制,而最勁係個水晶包黎既竟然係西班牙crystal bread ,估唔到係大角咀會食到呢種包,好輕好鬆脆,蕃茄味都好溝,再配埋牛肚個汁食真係無得頂。而最勁係估唔到個牛肚可以好入味同埋好化,可以係一間西餐廳食到呢個質素既牛肚配西班牙式脆包都算係一個奇蹟。呢個菜絕對係中西合壁

羅馬式萫茄燜牛肚配水晶包

呢個菜絕對係中西合壁既佳作﹗

再黎就係個巴蕉葉魔鬼魚鰭
芭蕉葉燒魔鬼魚鰭配特調參巴醬

呢個都算誇張,成塊肉眼扒咁大塊,配菜係芽菜

先黎第一啖好咸,原來食佐既只係一層皮同大量參巴醬,話說個醬都真係好有星馬味道,直頭好似去佐馬來西亞食野咁。再黎第二啖真係夾一大塊魚肉去配呢個醬食,又真係好夾下﹗魚肉仲要好嫩滑

我地點佐兩杯mocktail, HAPPY 同埋ONE MORE NIGHT

HAPPY 就係荔枝青瓜加D 柚,感覺都幾清新,呢杯比較岩男仔飲多D
HAPPY

ONE MORE NIGHT呢杯就岩曬女仔飲,主要紅桑子汁加青檸,成杯沙冰咁,甜甜地透心涼
ONE MORE NIGHT

最後就係個甜品,個名都勁長,叫 "柑橘冷凍梳乎厘配牛油金寶及NEGRONI 香氣"
柑橘冷凍梳乎厘配牛油金寶及NEGRONI 香氣
侍應姐姐送黎時係度噴佐D 類似香氛的噴霧,應該就係"NEGRONI" 香氣啦,杯野有點似一杯唔太凍既雪糕,好重柑橘味道,帶點甘甘地,如果唔鐘意太甜既朋友點呢杯就岩曬。
食完大半,就開始LIVE BAND SHOW,現場氣氛好好,坐無虛席,估唔到大角咀呢個都算幾偏的位置都有咁多人識得黎呢到,證明香港地,如果用心經營,真係唔需要捱貴租,人地自己識得搵上門
2018-07-14
羅馬式萫茄燜牛肚配水晶包