2023-03-19 32 瀏覽
疫情減退,大家都出返黎食野,有冇諗過去一間餐廳又有得睇魔術,又有好味野食,仲有好多手工啤酒,唔同既GIN酒,特式茶飲等等?!今次同朋友揀左太子大南街呢間 @handsbarhk 聚舊。🧛🏻‍♂️呢間餐廳逢星期三六有駐場魔術師去每枱同大家玩魔術(可惜我咁啱唔係呢2日),但餐廳裝修得好有神秘感🔮,有個magic stage俾你欣賞打卡~🌹每張枱仲都有啲小玩具俾你玩~🃏 🍗自家油封鴨腿配手打薯蓉🥔呢個鴨腿真係不得了,外皮燒到金黃色,脆脆地,一切落去就感覺到鴨腿好冧,就咁食落去好香~肉質好嫩滑,一啲都唔鞋~冇柴口感~點埋個自家製汁,酸酸地吊一吊味,令鴨肉更惹味!個薯蓉都好重薯仔味架,如果中意重味啲既可以加少少鹽~🧂配菜粟米芯仲驚喜地甜,整個菜式個味道都恰到好處,仲有啲食用乾花做裝飾,睇得又食得👍~ 🍟薯條叔叔🧔🏻唔好以為係普通薯條啫,其實佢係用左美國薯條,粗身厚實既薯仔感,炸得好香脆,上面應該落左啲少少香辣調味粉,一上枱我同朋友都已經忍唔住講左幾句好香。佢既特色係配左腐乳醬、腸粉醬同燒鵝醬!係咪冇聽過呢?燒鵝醬酸酸地,配薯條食有少少似點唔辣既雞醬,都幾配搭~腐乳醬上面灑左少少香草,同薯條意想唔
疫情減退,大家都出返黎食野,
有冇諗過去一間餐廳又有得睇魔術,
但餐廳裝修得好有神秘感🔮,
有個magic stage俾你欣賞打卡~🌹
每張枱仲都有啲小玩具俾你玩~🃏

🍗自家油封鴨腿配手打薯蓉🥔
呢個鴨腿真係不得了,外皮燒到金黃色,脆脆地,
一切落去就感覺到鴨腿好冧,就咁食落去好香~
肉質好嫩滑,一啲都唔鞋~冇柴口感~
點埋個自家製汁,酸酸地吊一吊味,令鴨肉更惹味!
個薯蓉都好重薯仔味架,如果中意重味啲既可以加少少鹽~🧂

自家油封鴨腿配手打薯蓉

🍟薯條叔叔🧔🏻
佢既特色係配左腐乳醬、腸粉醬同燒鵝醬!
係咪冇聽過呢?
燒鵝醬酸酸地,配薯條食有少少似點唔辣既雞醬,都幾配搭~
腐乳醬上面灑左少少香草,同薯條意想唔到地夾,好得意!!
腸粉醬就係麻醬+甜醬,薯條咸,個醬係甜既,食幾條咸再食返條甜又幾搞笑。
而小編一向中意麻醬今次都投腐乳醬一票!因為真係幾有新鮮感,幾特別!
😋呢個薯條好值得翻桌,邊食邊飲啤酒!🤩🤩

薯條叔叔

🍝黑松露鳳尾蝦忌廉扁意粉🦐
顧名思義,用左黑松露同忌廉煮既扁意粉,一啲都冇過冧,
好香好creamy, 啲蝦肉好彈牙!
上面仲灑左好多芝士粉同香草,
中意creamy意粉既你一定中意!👍

黑松露鳳尾蝦忌廉扁意粉

🍻BEER PLATTER (200ml x 4)🥃
呢間酒吧都有唔少手工啤,而且大部分都係本地釀製🫶
餐牌寫咗唔同啤酒嘅酒精濃度ABV,苦度IBU同特色Style,
如果做唔到決定又想試多幾款既,不妨考慮好似我咁叫個Beer Platter 同朋友仔share,
又可以試多幾個味!😉
HANDS既手工啤有齊 fruity, hoppy, sour 同 malty味,可以由清啲易入口既慢慢試到酸再到苦啲既~
小編今次就揀咗以下呢4款:

Beer Platter

🫒Fruity~Moon Dog Lager
呢隻啤酒果香味重啲,有啲似平時飲既大牌中清少少既啤酒,女仔黎講幾易入口~👧🏻

🍍Hoppy~New Zealand Viking 2 Tripple Hopped IPA🍑
一聞落去好香熱情果味,睇落去黃黃地實色咁,似果汁既樣,飲落去帶少少桃味味!🤏

🍷Sour~Ducheese de Bourgogne
用紅酒桶饟製,聞落同飲落有啲似酸梅湯, 因為比利時用咗佢特別嘅酵母去饟製,所以飲落呢隻啤酒比較有啲酸味,真係好特別!😮

☕️Malty~Get On Up! Nitro Mocha Brown Ale
氮氣啤酒, 飲落好似冇咗啤酒味咁,但係有好香咖啡味, 令人覺得好似飲緊咖啡, 好易飲完又飲!🤭

整體黎講呢間餐廳食物同飲品它做得好好而且有好多款俾客人選擇!
有素食,亦有生酮食物,配合返唔同客人既需要~加分!🤗
呢間餐廳好適合輕輕鬆鬆同朋友黎食飯吹水放鬆一下!

2023-03-13
自家油封鴨腿配手打薯蓉