2017-02-13 678 瀏覽
期望很久的煲仔飯,今晚終於到來。先來涼拌蓮藕,蓮藕爽脆,配上麻辣汁,開胃,以為會是好的開始,可惜是失望的。。。麻辣牛腱,牛腱一定有筋,而且D筋係脆什至乎可以叫做硬,所以涼拌的牛腱一定要薄切。但這裡偏偏是切成大大舊,這樣就只是牛腱的表面有辣汁,內裏冇辣汁又冇牛味,好似咬硬膠咁,牙都甩我們點了油鹽水煮蜆,結果來了豉椒炒蜆,亞姐話厨房整錯左,問我地介唔介意,介意就煮過。諗住是但啦,費時失手勢啦。蜆肉是甜的,但非常之多沙椒鹽鮮魷,個脆漿皮太厚了,令椒鹽與鮮魷之間有着一層重重的隔膜黑醋一字骨,一咬落去,肥膏多,肉少,怕怕麻辣水煮魚,這個是全晚最好味的,雖然D魚肉有超多骨,但麻辣汁一流,又麻又辣,食到大家雙唇也麻痹了,可惜我們問可否加薯粉,佢地話冇,就連米粉,河粉也賣晒唔係化,你地午市唔係有炆米粉,炒河粉賣架咩?今時今日咁嘅服務態度實在令人心淡本來想叫椒絲腐乳炒通菜,哥仔話通菜唔靚冇入貨,介紹我們吃西洋菜,嘩但係D西洋菜都唔覺靚得去邊,好似咬柴皮樹枝咁最後的白蟮臘腸煲仔飯,白蟮冇泥味,合格,飯粒唔夠米香味
期望很久的煲仔飯,今晚終於到來。

涼拌蓮藕
麻辣牛腱
豉椒炒蜆
椒鹽鮮魷
黑醋一字骨,一咬落去,肥膏多,肉少,怕怕
黑醋一字骨
麻辣水煮魚
上湯浸西洋菜
最後的白蟮臘腸煲仔飯,白蟮冇泥味,合格,飯粒唔夠米香味
白蟮臘腸煲仔小
2017-02-06