2016-07-22 5151 瀏覽
係咁多種甜品當中,筆者最鐘意就係抹茶製既甜品,好甘香,好鐘意。而係尖沙嘴既商場the one 就有間專門食抹茶製既甜品既餐廳—宏。抹茶控既我緊係唔可以錯過~!!點都要黎試一試。筆者幾鐘意餐廳既環景,十分光猛,令筆者好醒神。樓底很高,很舒服。餐廳既裝修以白色為主調,十分高雅,好適合女仔去食。椅子用了紅色沙發,好colorful,並且座得好舒服。餐廳既設計好貼心,每張桌上面都有個制,如果食客有需要搵服務員,只要按一按個制,服務員就會好快過泥serve你,唔洗叫破喉嚨。餐廳有好多不同種類既甜品選擇,有雪榚、蛋卷、布丁、拿破倫、馬卡龍等等,多到數都數唔哂,而餐廳主打既係抹茶味既甜品。如果大家想來食甜品,但未食正餐既話,餐廳亦提供意粉、飯、烏冬等等既熱食,非常體貼。對於抹茶控既筆者,一次過試哂餐廳既抹茶甜品,係筆者既一大願望,而呢個抹茶甜品Set就滿足到呢個願望。而呢個抹茶甜品Set 有5種抹茶甜品,分別係抹茶蛋卷、北海道牛奶抹茶雪糕、抹茶水晶糕、抹茶布丁和抹茶曲奇。抹茶曲奇曲奇就食得多,但係抹茶味既曲奇真係少食。試過之後,果然喜出望外! 曲奇十分鬆脆,並且抹茶既味道十分香濃,好像在喝一杯濃濃的

抹茶甜品Set
抹茶曲奇
曲奇就食得多,但係抹茶味既曲奇真係少食。試過之後,果然喜出望外! 曲奇十分鬆脆,並且抹茶既味道十分香濃,好像在喝一杯濃濃的抹茶似的,好足料,值得一讚。

抹茶布丁
平時食布丁,多數都係雞蛋味,抹茶味既布丁,都係第一次試,布丁密度很高,很有質量。布丁香嫩幼滑,散發著香濃的茶香,十分吸引。

抹茶水晶糕
抹茶水晶糕係一味很特式既甜品,出面好少有得食。水晶糕口感軟彈,十分清爽,外表十分有亮澤。同抹茶布丁比較,無咁甜,淡淡的茶香,十分清新,容易入口。

北海道牛奶抹茶雪糕
雪糕十分滑幼,有著香滑奶油味,又不會太甜,牛奶跟抹茶比例剛剛好,抹茶的茶香味不會被奶味掩蓋。令筆者想一試再試。

抹茶蛋卷
抹茶蛋卷可以說是整個set既主打,蛋卷十分鬆軟,蛋榚跟忌廉既比例恰到好處。香滑既忌廉蛋榚混和甘香抹茶味道,入口即溶,超幸福~~!!
抹茶雪芳蛋糕
雪芳蛋糕賣相唔錯,白白的cream包著綠綠的抹茶蛋榚,很好看。外層既cream十分口感幼滑,有著濃濃的奶香味,蛋糕既質感十分鬆軟,口感很柔軟,有種軟綿綿既感覺,實在太吸引。
抹茶軟雪榚芭菲
抹茶軟雪榚芭菲令筆者有種好滿足既感覺,外觀很好,砌得好睇,十分吸引。而並材料十分豐富,雪榚上面灑上抹茶粉,很甘香,除左抹茶軟雪榚,仲有小丸子、紅豆、脆脆片、抹茶水晶榚。
抹茶軟雪榚芭菲
食到底更充滿驚喜,底層仲有杏仁脆脆同抹茶蛋榚。
焦糖布丁
除左食左好多凍既甜品,筆者想食下熱既甜品,食左個焦糖布丁,外層既焦糖焗得很香脆,聞都聞到陣香味,十分誘人。破開外層既焦糖,內層既布丁很香滑,又不會太甜。值得一讚。
宇治抹茶
來到主打抹茶既餐廳,當然唔少得試下呢到既抹茶,宏既抹茶散發著甘香的綠茶味,並且得香濃,又唔會澀。店員跟我說抹茶係真正係宇治空運過泥,真材實料。真喝落去仲有香滑既奶香味,正呀!!
冰滴咖啡
宏既咖啡並唔係一般既咖啡,使用日本冰滴技術調製。要調製冰滴咖啡,需要經過長達8小時從自然水慢慢抽出,十分矜貴,因此調製出來的咖啡很香醇。咖啡很香濃,而且一點苦澀也沒有,很滑很易入口。
抹茶甜品Set