2021-05-22 477 瀏覽
將軍澳澳南海岸的食肆大部分都以西餐為主,這間Chilli Lime就走東南亞路線,主要食泰國菜,所以特別旺場。餐廳有露天的座位,露天座位亦很多,因有超大太陽傘,加上餐廳有Happy Hour時段,很多客人都喜歡坐露天暢飲傾計。雖然有海風,但在夏天的中午時段可能都會比較熱。而露天座位亦可帶寵物入坐。餐廳的職員全部都是東南亞人,但部分都識講少少廣東話,而這餐廳特別多外國人光顧 ,食飯的時候隔離左右都是外國人,加上職員又是東南亞人,自己好似身在東南亞不在香港的感覺。Drink Menu全英文的(忘記影相)椰青好大個,清甜, 椰青肉都好嫩。不過就唔夠凍,我就鍾意飲凍啲柚子沙律, 比較多香草,味覺很清新。柚子不是用罐頭的,因為食不到罐頭浸糖水的甜味。串燒可選擇Mix,即3串牛3串雞。不過品質就欠佳,切得非常大件,肉質非常之"鞋"口,可能大件關係,燒的時間自然比較耐, 所以影響肉質。而且沒有雞味和牛肉味蒜蓉炒菜,餐牌是寫芥蘭,但嚟到不是芥蘭,似小唐菜,但又不是小唐菜。不過都好好味菠蘿海鮮炒飯就麻麻地,因為炒得比較濕及唔夠香,而且啲魷魚有少少"梅",海鮮很少,食落感覺不太新鮮,有點失望。如果落完雨之

Drink Menu全英文的(忘記影相
椰青

椰青好大個,清甜
, 椰青肉都好嫩。不過就唔夠凍,我就鍾意飲凍啲

泰式柚子鮮蝦沙律

柚子沙律
串燒

蒜蓉炒菜

菠蘿海鮮炒飯

如果落完雨之後,就不要坐露天座位,因為旁邊有好多花槽,可能比較多蚊
2021-05-18
椰青