2021-01-20 1181 瀏覽
香檳大廈上年被強拍,大廈店舖好似隨時執笠,呢間響地庫既星座冰室聽左好多年,但真係未食過(幾年前有黎到但無開,果時覺得幾恐怖咁...)冰室舊式裝修簡簡單單,但馳名蕃茄撈蛋麵一啲都唔簡單。見網上話唔加餸淨撈麵都滿足,又見唔少人推介秘製碎豬扒,所以就叫左蕃茄撈蛋豬扒麵 $47 上枱果陣成碗麥皮咁,賣相好似唔太吸引,但夾起一丁麵見到好掛湯。食落好濃蕃茄味,微酸幾開胃。我覺得蛋味唔係好突出,反而出前一丁麻油仲搶味。蕃茄同蛋係好普通食材,亦經常配搭一齊,但咁樣撈麵食真係未試過!食到蕃茄粒令口感更豐富,比起樓上芝士撈麵感覺無咁邪惡,但一樣美味。可惜無跟餐飲品,所以無叫野飲,食完麵飲左幾啖汁,覺得有少少鹹,其實係咪無預人飲架(掩臉)

2021-01-20