今日同朋友行完將軍澳南岸嘅donki之後去咗海旁散步,見到附近有間幾chill嘅台灣餐廳叫戀上台式料理,室內裝修幾靚幾新淨,座位闊落,坐落空間感大,室外又有幾張枱,呢個天氣吹住海風食感覺幾chill幾relax。我哋嗌咗特選燒肉拼盤、戀戀蚵仔煎、麻辣鴨血湯配陽春麵、奶蓋四季春同芝士莓莓。特選燒肉拼盤有四款肉類:五花腩、黑毛豬、厚切牛舌同牛小排各四片,燒肉用一個鐵板上,自己夾嚟燒,五花腩油脂分布幾好,咬落去非常香口;黑毛豬偏薄身,燒起上嚟好快熟;厚切牛舌咬落去爽口又有口感;牛小排都係偏薄身但重牛味,雖然燒肉唔係好算係台式料理,不過整個燒肉體驗都幾好,而且餐廳打開門連住室外座位,所以油煙都唔會好大。蚵仔煎都幾足料,蠔仔肥美,唔會太油。麻辣鴨血有四、五片,湯底幾重麻香味,配埋陽春麵充滿台灣特色。奶蓋四季春茶底幾重茶香,奶蓋亦都幾順滑;芝士莓莓飲落亦都有好多草莓果肉,唔會得個死甜,住將軍澳嘅朋友得閒可以行過嚟試下!📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊