2024-05-02 10 瀏覽
今日去咗住將軍澳嘅朋友屋企,順便喺MONTEREY Place樓下揀咗間叫「Chilli Lime」嘅泰國餐廳食。餐廳嘅裝修充滿泰國風情,燈光昏暗有氛圍感。我哋嗌咗沙嗲串燒、炭燒豬頸肉、牛油雞咖喱配烤餅、泰式青檸辣椒汁蒸魚同西瓜沙冰。串燒有雞肉、牛肉、豬肉各兩串,每一串都燒得好香而又唔會有太多烤焦,肉嘅呎吋都幾大,唔會偷工減料,沙嗲醬好重花生味;豬頸肉嘅肉質肥瘦適中,脂肪嘅比例唔會太多,而且炭燒完出嚟好香,配埋特製醬汁幾夾;牛油雞咖喱嘅咖喱唔辣,有椰奶嘅味道,口感順滑,雞件肉質嫩滑,我哋另外加配咗烤餅,可以點埋啲咖喱汁一齊食,烤餅係新鮮焗起,拎上手仲有微熱而且口感軟熟;最鍾意係條泰式蒸魚,魚肉蒸得非常嫩滑,稍為太大力夾起都會散開,配上青檸同泰式辣椒製成嘅醬汁,味道微辣,既開胃又惹味,而且魚骨唔多,幾推介大家試一試呢款泰式青檸辣椒汁蒸魚;西瓜沙冰嘅味道不過不失,唔會太死甜,食完幾碟濃味菜式後嗌番杯沙冰飲可以解渴!📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊