餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2021-06-18 1576 瀏覽
尖沙咀仿真度極高既素食店💁🏻‍♀️好多典型嘅都市人都好似我咁無肉不歡🤣見呢間素食店好多人推介就決定一試有別於傳統素式呢到有少少fushion嘅感覺素肉嘅味道同真肉好似 幾乎可以以假亂真🧐之前覺得食素一定唔夠飽 但出乎意料地飽腹感同平時差唔多.🎈土匪腐皮卷 ($78)佢嘅靈感一定來自於士匪雞翼😎不類外感同口感都非常相似平時食雞翼肉質都係一絲絲 呢到嘅腐皮卷都係一層層食落又幾過癮🤣 實際上其實就係一塊腐片包到似隻雞翼咁去炸 外層有一層孜然粉 未到十足但都九成似土匪雞翼👍炸既手勢亦幾好 唔會淋油 幾推薦不過要留意嘅係中間模仿雞骨嘅係一枝棒棒食嘅時候要小心啦!.🎈泰式如餅 ($88)顧名思義就即係模仿緊魚餅🤣咬落去一絲絲 我以為自己真係食緊肉🤣入面仲有啲一粒粒好似蒟蒻咁既物體 仿真度幾高同樣都炸得唔淋油 手勢幾好.🎈和風素鰻魚炒飯 ($118)一上枱已經感覺到夠鑊氣 聞到香噴噴既燒汁味飯係用珍珠米 炒得乾身 粒粒分明 配料有d齋鰻魚肉紅蘿蔔粒 幾得意真係似鰻魚😂😂可能我小食齋所以有啲大驚小怪由於炒得夠爽身既關係 所以都好食.🎈總括而言餐廳以紫色為主調 比起傳統素式有種創新啲嘅感覺味道不錯幾有特式
尖沙咀仿真度極高既素食店💁🏻‍♀️

好多典型嘅都市人都好似我咁無肉不歡🤣
見呢間素食店好多人推介就決定一試
有別於傳統素式呢到有少少fushion嘅感覺
素肉嘅味道同真肉好似 幾乎可以以假亂真🧐
之前覺得食素一定唔夠飽 但出乎意料地飽腹感同平時差唔多
土匪腐皮卷

🎈土匪腐皮卷 ($78)
佢嘅靈感一定來自於士匪雞翼😎
不類外感同口感都非常相似
平時食雞翼肉質都係一絲絲 呢到嘅腐皮卷都係一層層
食落又幾過癮🤣 實際上其實就係一塊腐片包到似隻雞翼咁去炸
外層有一層孜然粉 未到十足但都九成似土匪雞翼👍
炸既手勢亦幾好 唔會淋油 幾推薦
不過要留意嘅係中間模仿雞骨嘅係一枝棒棒
食嘅時候要小心啦!
🎈泰式如餅 ($88)
顧名思義就即係模仿緊魚餅🤣
咬落去一絲絲 我以為自己真係食緊肉🤣
入面仲有啲一粒粒好似蒟蒻咁既物體 仿真度幾高
同樣都炸得唔淋油 手勢幾好
和風素鰻魚炒飯

🎈和風素鰻魚炒飯 ($118)
一上枱已經感覺到夠鑊氣 聞到香噴噴既燒汁味

飯係用珍珠米 炒得乾身 粒粒分明