餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2022-08-18 870 瀏覽
📌 雅 ‧悠蔬食 - 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖🗓(16/8) 星期四 ⏰ 下午7點左右💈特式:有時食得肉多想食下齋清清地,今日搵左間位於尖沙咀嘅素食餐廳,佢顛覆咗我一向對素食嘅睇法,原來食素都可以食得好有品味同好精緻。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日叫左個Dinner set再加一個意大利牛肝菌乾燒伊麵,等我開始講吓味道先......餐湯🍵 - 佢餐湯有兩個選擇(中/西),我叫左個西式嘅菠菜桃膠忌廉濃湯,好香好重菠菜味,亦有好多桃膠,好香濃好好飲。前菜🥗 - 兩款前菜分別係羅馬蕃茄配胡麻醬及涼拌黑木耳,兩款都好清新好開胃。手卷🍙 - 手卷我要左蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷,好fresh,紫菜又好爽脆,不過有少少草青味。牛油果新吞拿鮮豆包蕎麥焗千層闊麵 - 我本人好鐘意食千層闊麵,所以揀左佢做我今晚嘅主食,佢亦焗得好出色,唔講係素真係估唔到,佢做到好香口,食落真係好似有肉香味咁,焗到熱辣辣/脆卜卜,食過返尋味。意大利牛肝菌🍄乾燒伊麵 - 呢個可能係我食過最好食嘅乾燒伊麵,佢牛肝菌味好濃好香,配埋佢d牛肝菌汁索晒入去d伊麵度,真係一絕。甜品🍰🍦 - 甜品就加配咗伯爵紅茶乳
🗓(16/8) 星期四 ⏰ 下午7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

甜品🍰🍦 - 甜品就加配咗伯爵紅茶乳酪蛋糕,紅茶同乳酪嘅味道都好出,又唔係太甜,質感亦都好軟滑,我覺得出色過好多酒店嘅出品。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 餐飲加配左杯香脆五穀杏仁牛奶,味道有啲似杏霜個類,未算好突出。

🍽環境:餐廳環境好雅致,好有d古典嘅感覺,裝飾以白色同紫色為主,好似7~80年代嘅西式餐廳feel,感覺比人好舒服,食飯都變得心情好輕鬆。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務好好,聲線好溫和,整體俾人感覺舒服,我個set有甜品,職員見到我食晒主菜時會主動問我需唔需要上甜品

💰💸價錢:今日total叫左一個dinner set,加配左特飲同甜品,再叫左個意大利牛肝菌乾燒伊麵,埋單$400左右,以佢嘅食物質數加埋個舒適的環境,絕對係值。

🐲💬總結:我覺得如果我個排食得肉太多,想食下素菜健康下,都會再嚟試吓佢其他出品。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
牛油果新吞拿鮮豆包蕎麥焗千層闊麵