2020-10-17 117 瀏覽
吃貨日常❤️ 東南亞美食通常都好啱我胃口而當中越南菜亦都係我最喜歡嘅菜式之一呢間舖頭見網上都好多人推介所以一於就同朋友一齊嚟試吓啦😆💖 烤豬頸肉青木瓜沙律 $72🐷豬頸肉每一塊都係金黃色,厚厚地軟綿綿,肉質唔會好韌,好有咬口😚😚豬頸肉通常都有醃過,所以食落唔會淡茂茂無味道,但係又唔會蓋過左豬肉嘅味道😋沙律方面🥗主要有青瓜絲、蘿蔔絲同芽菜組成🥒🥬🥕帶有酸酸地同甜甜地嘅味道。另外仲家有花生🥜碎,就算兩個人食一碟,我哋都唔會有好膩嘅感覺🥰🥰🥰💖 軟殼蟹米紙卷 $56🦀講到食蟹我真係百吃不厭🤩🤪咸香酥脆嘅軟殼蟹俾透光輕薄嘅米紙包住,當然配上青瓜絲🥒蘿蔔絲🥕等其他配料,呢個係可口又滋味嘅小食🤩🤩🤩而且一塊米紙只有20卡路里,所以不擔心會致肥🤣而且軟殼蟹含有豐富的鈣、磷、鐵等營養,營養價值頗高架🤪😚💖 大越三寶湯粉(香茅雞翼/香茅豬扒/扎肉)$65Order 一個粉,但有三種餸真係超級抵😯👍首先碗湯河係好大碗,我同朋友兩個人食都覺得好飽😌😌另外嗰三個餸分別有香茅雞翼、香茅豬扒同埋扎肉🐥🐷➡️ 香茅雞翼:雞翼係雞的眾多部位中運動量較大,是最鮮嫩可口的位置之一,含有豐富的膠原蛋白。用香茅醃雞翼架,醃好後

吃貨日常❤️
東南亞美食通常都好啱我胃口
而當中越南菜亦都係我最喜歡嘅菜式之一
呢間舖頭見網上都好多人推介
所以一於就同朋友一齊嚟試吓啦😆

💖 烤豬頸肉青木瓜沙律 $72

💖 軟殼蟹米紙卷 $56

💖 大越三寶湯粉(香茅雞翼/香茅豬扒/扎肉)$65

➡️ 香茅雞翼:雞翼係雞的眾多部位中運動量較大,是最鮮嫩可口的位置之一,含有豐富的膠原蛋白。用香茅醃雞翼架,醃好後煎香,每啖雞翼都食到香茅既清香味😚😋
➡️ 香茅豬扒:越南菜多數落香料,又喜歡用魚露。呢款香茅豬扒味香甜,送湯河好好食😋雖然呢塊豬扒係跟湯河一齊上,但係佢都比足一大塊豬排🥩完全冇「偷工減料」🤪哈哈😄
➡️ 扎肉:扎肉係非常百搭嘅配料,唔洗煮或煎就可以食,放係河粉上做配料簡直一流🤩🤩🤩

食咗咁多嘢都只係$200有找
同朋友兩個人嚟食簡直滿足呀‼️‼️