餐廳:幸屋地點:灣仔機利臣街菜式:日式拉麵餐牌:拉麵,沾麵,丼飯,小食,沙律,飲品等。可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油分量,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。蝦汁帆立貝沾麵 $128帆立貝兩隻,都唔細隻,算好嫩口,伴有檸檬一件。仲有邪惡半肥瘦叉燒一件,入口即溶,又甜又淋糖心蛋一開二,同好多櫻花蝦仔。蔬菜有紫菜一片,椰菜,扁筍,黑木耳,紫洋蔥同蔥花,好豐富。面頭灑上白芝麻粒。麵條似烏冬,唔硬唔軟,好掛汁,份量足,夠飽肚。我每次都會揀熱麵底,個汁先唔會越食越凍。你都可以選擇凍麵底。個沾麵湯果然蝦味好濃,好厚身,完全唔油,唔覺有味精。胡麻王豚骨拉麵 $80胡麻王豚骨拉麵係招牌拉麵之一。湯底色水呈米色,豚骨味濃,伴有一大pat黑色胡麻粉,撈好之後個湯芝麻味濃,好有芝麻糊既風味,味道特別。拉麵我揀左幼麵。配料有半肥瘦淋叉燒兩大塊,一塊係厚身一塊圓形薄切,同埋原隻流汁糖心蛋。蔬菜有黑木耳,紫菜一片同蔥。另外叫左兩份小食分享。和風餃子 $38和風餃子一客六隻,係六隻塊皮煙煙韌韌嘅餃子面頭仲有一塊又薄又脆既脆皮,上面加上大量沙律醬,醬油,蔥花同木魚花。餃子入面有肉又有菜,食落又脆又煙韌,醬汁豐
餐廳:幸屋
地點:灣仔機利臣街
菜式:日式拉麵

蝦汁帆立貝沾麵 $128
蝦汁帆立貝沾麵

帆立貝兩隻,都唔細隻,算好嫩口,伴有檸檬一件。

胡麻王豚骨拉麵 $80

胡麻王豚骨拉麵

另外叫左兩份小食分享。

和風餃子 $38
和風餃子

和風餃子一客六隻,係六隻塊皮煙煙韌韌嘅餃子面頭仲有一塊又薄又脆既脆皮,上面加上大量沙律醬,醬油,蔥花同木魚花。餃子入面有肉又有菜,食落又脆又煙韌,醬汁豐富,好邪惡。呢個價錢都幾抵。
芝士年糕

芝士年糕
芝士年糕好似係新野。一客兩件,熱辣辣上枱。外皮香脆,而入面口感煙韌有流心芝士。
辣芽菜

辣芽菜
好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係枱上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!
拉麵同小食都保持一貫水準,入面裝修好有日本拉麵店感覺,上菜速度快捷。
2024-01-21