2018-06-24 193 瀏覽
難得同朋友聚會,有雞控強烈要求食炸雞,除咗KFC就諗起韓式炸雞。上網見評價幾好,地方看似舒服就揀咗呢間Bingo & Cook嚟試吓。店內裝潢以顏色鮮艷嘅塗鴉配上簡約嘅吊燈,樓底夠高座位夠闊落好適合朋友聚會。落單後才發現餐廳員工都喺韓國人,一開始用廣東話落單都聽得明,見佢地用韓文寫單同員工間談吐才發現,好似去咗韓國咁!聽雞控話就揀咗兩款雞,怕食唔哂分別叫咗半份甜辣醬炸雞同韓式無骨烤雞。甜辣醬炸雞不負眾望!炸皮夠薄,炸雞非常均勻沾上醬汁,而且雞肉都好嫩滑炸到啱啱好。至於烤雞方面,烤雞喺無骨嘅,多數喺雞扒或雞脾嘅部位,啖啖肉,唔洗論骨夠哂爽。烤雞上面淋咗少量芝士絲,做到拉絲視覺效果又唔太膩。肉質嫩滑,最意想不到喺非常多肉汁。除左雞仲點咗牛肉炒粉絲、吞拿魚沙津紫菜包飯、忌廉芝士炒年糕同海鮮煎餅。牛肉炒粉絲一上菜時感覺一啲都唔韓式,可能椒香味令我諗起茶記炒粉麵,幾好食僅略為濕潤,食完碗底仲好多汁。自從去完韓國旅行愛上韓式飯卷。但呢個吞拿魚沙律包飯令我幾失望。因為只喺普通淋咗嘅紫菜,唔似傳統飯卷淋咗都好重麻油香。另外無其他爽口材料,例如牛蒡、泡菜等,口感差好多。忌廉芝士炒年糕,可能本人不太喜歡芝

甜辣醬炸雞半份

韓式烤雞

牛肉炒粉絲

吞拿魚沙律紫菜包飯

忌廉芝士炒年糕,可能本人不太喜歡芝士或奶味重嘅菜色,對呢個炒年糕感覺一般,整體黎講幾濃郁嘅奶味,年糕煮得夠軟,底下仲有少少拉麵。鐘意奶香嘅朋友可以試下。
忌廉芝士炒年糕

到我最鐘意嘅海鮮煎餅,去到呢款菜上嘅時候都差不多七八成飽,仲以為食唔落。呢個煎餅麵粉嘅成份唔多,大部份都喺韭菜同魷魚。啱啱食到飽飽膩膩,食返啲菜消膩非常好!店員仲好細心切好哂先上菜,如果自己切好易整到爛哂。
海鮮煎餅

總括而言,地方舒服,食物嘅份量適中又好食,想食多啲款又唔會太飽,適合幾個朋友嚟食。但價錢相對就貴啲,強烈推介海鮮煎餅!
2018-06-21
甜辣醬炸雞半份