餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

又到相聚時候,今次到我揀餐廳,我一於嚟個大挑戰,找素食餐廳同這個愛肉好友相聚,上開飯一搵即見人氣高企、環境優雅嘅「雅 ‧悠蔬食」,一於訂定位·齊素食!😄喺尖沙咀地鐵見面後先告知好友今晚係素食主義,儘管佢有點猶豫但都奉陪到底⋯⋯哈哈哈!從金馬倫道出口直行一陣再過對面已到餐廳嘅大廈,一出𨋢即見以白紫色為主嘅佈置,環境彷似一間高級西餐廳。服務員態度親切有禮安排入座,枱距好寬敞,傾計聚餐一流,好友見到如此優雅環境+服務質素,先來第一個滿意。👍🏻食物和飲品嘅選擇及種類非常多,睇相都已相當吸引,令好友都揀到心大心細。我哋最後就選擇兩個豐富嘅Dinner set,有前菜、手卷、餐湯、甜品、加配飲品,而主菜又可以share食。<<< 前菜 >>>< 紅菜頭蘋果香橙伴合桃 >健康嘅紅菜頭配合爽口蘋果+合桃,充分發揮化學作用,超好味醒胃嘅一道前菜。< 麻醬沙薑豆絲粉皮 >惹味非常嘅麻醬遇上煙煙韌韌嘅粉皮,第二道前菜已令胃口大開啦!< 華都夫薯仔松子冰菜沙律 >配上松子冰菜的華都夫薯仔沙律,令原本簡簡單單的沙律變

<<< 前菜 >>>
< 紅菜頭蘋果香橙伴合桃 >

紅菜頭蘋果香橙伴合桃

< 麻醬沙薑豆絲粉皮 >

麻醬沙薑豆絲粉皮

< 華都夫薯仔松子冰菜沙律 >
配上松子冰菜的華都夫薯仔沙律,令原本簡簡單單的沙律變得不平凡,好好味呀。

華都夫薯仔松子冰菜沙律

<<< 手卷 >>>
<蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷> & <香芒牛油果苜蓿芽手卷>
手卷上枱時服務員附跟消毒濕紙巾,細心周到,值得一讚。兩款手卷都各俱特色,重點係手卷中的飯變成苜蓿芽,相當特別又配合,一個非常美味新配搭。

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 & 香芒牛油果苜蓿芽手卷

<<< 湯品 >>>
< 黑松露忌廉蘑菇濃湯 >
超級超級香濃蘑菇湯加上黑松露點綴,味道大大昇華,簡直令我倆飲到停不了口。

黑松露忌廉蘑菇濃湯

<<< 主食 >>>
< 紅燒砂鍋獅子頭 配 珍珠糙米飯 >
好友所選一款主菜,賣相與真實獅子頭一模一樣,入口除了口感相同外,更細味到素菜香,配上健康珍珠糙米飯,好友食到津津樂道。

紅燒砂鍋獅子頭

< 黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵 >
食材豐富、層次分明嘅焗千層闊麵,食出唔同口感之餘,更能發揮各自美味作用,每款素食與闊麵都配合非常,好好味。

黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵

<<< 飲品 >>>
<鹹柑橘蜜(熱)> & <紫貝天葵荔枝梳打>
鹹柑橘味道十足,加上蜜糖滋潤無比,一飲即舒緩喉嚨,醒神怡人。

微微紫貝天葵香加荔枝梳打,解渴可口,好好飲。
鹹柑橘蜜(熱) & 紫貝天葵荔枝梳打

<<< 甜品 >>>
<百爵紅茶千層班㦸> & <紫薯乳酪蛋糕>
兩款甜品作為今晚豐富晚餐嘅總結,千層班㦸層次十足,啖啖食出百爵紅茶香;紫薯乳酪蛋糕新奇好味。
百爵紅茶千層班㦸 & 紫薯乳酪蛋糕

今晚我這個挑戰非常成功,「雅 ‧悠蔬食」無論優雅餐廳環境、窩心細心服務質素、美味優質素食料理,令好友從此愛上素食、更令我倆從此愛上「雅 ‧悠蔬食」!
2019-05-15
紅菜頭蘋果香橙伴合桃