2020-04-03 743 瀏覽
朋友前排同我提到太子有一間潮汕菜非常出色,見身為「架己冷」嘅佢都極力推介,相信都有一定功力,今晚總於有機會見識一下。陳儀興名下有幾間餐廳,價位檔次都有所不同,朋友帶我嚟嘅呢間尚潮樓走嘅係行中高檔路線,主打潮汕手工菜。菜館地下座位唔多,侍應帶我哋到樓上一樓,原來別有洞天,裝修簡潔,有種古色古香嘅感覺。入座後侍應送上功夫茶同前菜,功夫茶色澤金黃, 香氣濃郁,茶味甘醇;前菜係潮州三寶之一嘅鹹菜,咸脆可口,質感清爽,令人胃口大增!朋友推薦必食嘅滷水鵝肉雙拼,份量頗多,三四個人分享都唔成問題。鵝肉滷得夠入味,滷水汁唔算好濃,反而食得出鵝肉嘅鮮味,而且肉質軟嫩,配上蒜蓉醋令鵝肉食落冇咁油膩。新鮮墨魚片鮮味突出,口感彈牙,配上滷水汁相得益彰。墊喺底部嘅滷水豆腐同樣出色,夠入味之餘冇掩蓋豆香,口感亦非常嫩滑。朋友為我點咗三樣潮汕炸物,分別配以鮮韭菜汁同桔油。炸蝦棗外皮炸得酥脆,蝦蓉加入馬蹄碎,除咗令味道層次更豐富,更加令口感變得鬆化,配上桔油更添鮮味。普寧嘅黃豆出名靚,所以有著名嘅普寧豆醬,呢到嘅炸豆腐選用每日新鮮由普寧運到嘅豆腐,外層酥脆,內裡軟滑,而且豆味香濃,配上特製嘅新鮮韭菜汁更加點睛。炸粿肉
鹹菜/功夫茶

潮汕滷水鵝肉拼新鮮大墨魚

新鮮墨魚片鮮味突出,口感彈牙,配上滷水汁相得益彰。

潮汕方味炸物三拼

朋友為我點咗三樣潮汕炸物,分別配以鮮韭菜汁同桔油。
傳統炸蝦棗

炸普寧豆腐

古法炸粿肉

炸粿肉係另一道潮州著名小食,加入五花肉、馬蹄、白芝麻、芫荽同蔥,食落非常香口,而且一啲油膩感都冇。
玉枕白菜

玉枕白菜嘅餡料有蝦肉、蟹肉、冬菇同大地魚,用天津大白菜嘅嫩葉包好,以芹菜絲紮實,再用上湯慢燴勾芡,極考功夫,望落晶瑩剔透,非常精緻,外層嘅白菜近乎入口即化,隨之而來嘅係滿滿嘅鮮味,令人非常有滿足感!
乾貝春菜煲

春菜係潮州特產,味道有啲似芥菜,同樣消滯解膩,但就多一分甜味,少一分苦澀,加入咗乾貝同肥肉令味道更鮮甜。
蠔仔方魚肉碎粥
蠔仔粥亦非常有驚喜,蠔仔粒粒飽滿,淨係賣相已經令人垂涎欲滴,粥底加入肉碎同方魚粉令鮮味更突出,而且份量唔少,兩個人分享都絕對冇問題。
第一次食正宗潮汕菜,完全感受到潮州人對食物鮮味嘅追求,每一道菜都認真製作,令人印象深刻,難怪朋友大力推薦!

鹹菜/功夫茶
潮汕方味炸物三拼