餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

2019-12-10 84 瀏覽
Lunch hour落到街都覺得好凍...同事話不如試下間臘味煲仔飯~望住個餐廳名, 心諗:唔叫臘味煲仔飯都過意唔去啦~所以問左店員有咩推介之後就叫左"特色臘味煲仔飯"、"一見鍾情(海鯧魚)" 、"清蒸土豬"~我們坐係地下個層~有個落地玻璃可以望住出面~Lunch hour個陣,陽光輕輕咁曬入黎~都幾舒服清蒸土豬幾得意, 不過有層脂肪係中間, 配個豉油好好食, 我覺得個豉油好出色!雖然食唔出除左豉油仲有咩, 不過相信唔只係豉油, 應該有溝其他醬油!~"一見鍾情(海鯧魚)" 絕對係因為個名得意而叫, 條魚應該係有醃過, 因為食得出有咸味, 有D似未抽乾水的鹹魚, 質感又食得出魚肉!幾得意~重點來了~特色臘味煲仔飯~臘味有臘肉,臘腸, 臘鴨; 煲底有少少飯焦~其實食飯除左"食物"之外, 我覺得餐廳氣氛都重要; 原本以為食煲仔飯的地方都是大排檔多, 但今次呢間餐廳係行高檔路線~開壺菊花茶, 晒下太陽咁食住飯都幾寫意, 算係忙裡偷閒~埋單臨走, 見到有賣下臘味, 同事忍唔住買左包臘腸

開壺菊花茶, 晒下太陽咁食住飯都幾寫意, 算係忙裡偷閒~
埋單臨走, 見到有賣下臘味, 同事忍唔住買左包臘腸
特色臘味煲仔飯

一見鍾情(海鯧魚)