2023-07-04 82 瀏覽
今日去科學園揾舊同事聚舊,佢地推介食呢間高水準中菜館,餐廳裝橫幾靚,食物選擇好多,有多款特色創意菜式,我地試左以下幾款💕爆汁乳鴿🐥即叫即炸,一上枱熱辣辣,皮脆肉嫩,香口多汁香口明符其實嘅爆汁💕蒜蓉香辣鳳爪蒜香味很濃,帶點微辣,味道幾惹味💕盆栽冰菜🥬擺盤好靚,冰鎮冰菜一上台好似茂盛盆栽,非常之翠綠新鮮,入口爽脆多汁,再加上沙律麻醬汁,讓人胃口大開💕湘炒筍煲🍲筍好新鮮香脆,份量算足料,調味適中帶點甘辣,好惹味💕拉絲啤梨🍐三大粒啤梨造型的點心,多層酥脆,內裡清甜軟糯,我好喜歡🤩💕沙薑懶人雞🐔上層係炸子雞的薄脆雞皮,下層喺拆曬骨啖啖雞肉嘅手撕雞,唔怪之得叫懶人雞🤣沙薑味幾濃郁,份量都幾多💕氣鍋雞🥣呢個湯好有驚喜,以可愛的茶壺盛載,椰子味超香濃,雞湯香甜,每飲一啖都好滋潤💕鹽焗聖子聖子粒粒都非常大隻,肥美肉厚,啖啖鮮味爆汁💕烈焰菠蘿炒飯🍍一上枱,店員為原隻菠蘿淋酒點火,火焰菠蘿即刻震撼眼球,非常有氣氛而且好吸精,內裡嘅瑤柱菠蘿蛋白炒飯非常足料,炒得夠乾身,粒粒分明,亦富有蛋香,值得推介💕猫山王榴槤造型可愛逼真,榴槤味非常濃郁,榴槤控實鍾意💕柚子花精凍味道清甜,帶有淡淡柚子清香,口感彈牙如果凍💕白

爆汁乳鴿

💕爆汁乳鴿🐥

蒜蓉香辣鳳爪

💕蒜蓉香辣鳳爪
蒜香味很濃,帶點微辣,味道幾惹味

盆栽冰菜

💕盆栽冰菜🥬

湘炒筍煲

💕湘炒筍煲🍲
筍好新鮮香脆,份量算足料,調味適中帶點甘辣,好惹味

拉絲啤梨

💕拉絲啤梨🍐
三大粒啤梨造型的點心,多層酥脆,內裡清甜軟糯,我好喜歡🤩

沙薑懶人雞

💕沙薑懶人雞🐔

氣鍋雞

💕氣鍋雞🥣

鹽焗聖子

💕鹽焗聖子
聖子粒粒都非常大隻,肥美肉厚,啖啖鮮味爆汁

烈焰菠蘿炒飯

烈焰菠蘿炒飯

💕烈焰菠蘿炒飯🍍

猫山王榴槤

💕猫山王榴槤
造型可愛逼真,榴槤味非常濃郁,榴槤控實鍾意

💕柚子花精凍
味道清甜,帶有淡淡柚子清香,口感彈牙如果凍

💕白桃烏龍
💕桂花烏龍