餐廳: Acquasala
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
❀ Acquasala #中環 ❀❗️意日食物質素正常 但勝午市抵食❗️——————————————————SOHO區餐廳林立,每次行過都會比呢間充滿外國風情嘅餐廳吸引,內裏裝修簡約時尚,亦用上竹藤椅子,感覺悠閒😚今次終於約咗同 @一齊試吓。餐廳主打意日fusion菜,整體味道不過不失,不過價錢真係非常合理,尤其午餐真係好抵,亦留意到佢早餐沙律$40都唔使,平時返工食飯可以考慮吓。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 3-course lunch menu $148呢間嘅lunch真係好抵😯平時一個飯已經要$150,但而家3-course都只係$148,係蘇豪區午市抵食之選。.♥ Starter of the day - burrata 可以選擇沙律、是日餐湯、或者是日前菜。當日前菜係burrata🤩單點都要成$98,而家真係抵咗好多。不過個size比其他餐廳嘅細少少,同埋調味方面比較簡單,只係配上沙律菜,加咗少少橄欖油、醋。味道: 3.8/5.♥ Roast beef rice 最出名一定係呢個招牌牛肉飯🐮!一片片薄切半生熟牛肉片,同越南生牛肉河嘅牛肉片有啲似,牛味唔係好重不過就幾滑,而且唔肥😆。用上日本珍
❀ Acquasala #中環 ❀
❗️意日食物質素正常 但勝午市抵食❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 3-course lunch menu $148
可以選擇沙律、是日餐湯、或者是日前菜。
味道: 3.8/5
Starter of the day - burrata
Starter of the day - burrata

♥ Roast beef rice
最出名一定係呢個招牌牛肉飯🐮!
用上日本珍珠米,粒粒分明不在話下。
個飯本身冇任何調味,不過搞埋蛋黃、配上獨特嘅Apple ginger sauce之後幾好食。但我就食唔出加咗蘋果薑,反而覺得似日式麵豉醬。
整體唔算太特別,但唔差。
味道: 4/5

♥ Tiramisu
有驚喜!
Mascarpone cheese非常順滑,係比較流質嗰種。
夾浸滿咖啡酒嘅手指餅,酒味唔重但非常濕潤,配上表面苦苦地嘅可可粉,係我鍾意嘅嘅口感同味道😋!
味道: 4.2/5
Tiramisu

整體性價比: 4.4/5
☞ A la carte
雖然set lunch比較抵,但見到佢哋單點Menu都有啲特別嘅食品,所以都嗌咗少少試吓。
♥ Scallop carpaccio $98
成餐最滿意係呢個帶子刺身🥰!
帶子軟滑鮮甜,欣賞佢加咗橙皮、少少檸檬汁、醋調味,令到成個帶子更加清新,特別又好食😋。
味道: 4.2/5 性價比: 4/5
Scallop carpaccio

♥ Gragnano spaghetti $140
見幾獨特亦有唔少人推介,不過就有啲失望🙍‍♂️。
Menu話係黑蒜醬,但又唔係太食得到蒜頭嘅味道🧐。反而似日式炒麵,豉油加味精粉一齊炒🙈,不過就再加左黑醋同埋Stracciatella cheese,所以集鹹甜酸於一身,覺得唔算好夾。
另外加咗少少開心果粒同埋榨菜,成兜最好食反而係啲香口嘅榨菜😶。
不過都欣賞佢個麵條幾粗身同彈牙,接近烏冬咁粗,相信揀其他正常啲嘅味道會更加出色。
味道: 3/5 性價比: 3/5

☞ Mixed berries $80
佢哋有幾款唔同嘅健康smoothie
呢杯莓味為主,真材實料🫐。
用Greek yogurt取代雪糕,加入蜜糖,健康得來又好飲。
隱約地仲有少少嘅肉桂香氣✨,不過就真係有啲貴。
味道: 4/5 性價比: 3/5
Mixed berries

整體來講,整體食物不過不失,未算有好大驚喜,但唔會太差,不過午市價錢真係幾抵,喺附近返工嘅話可以試吓,但覺得唔需要特別去!
Tiramisu
Scallop carpaccio