十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2019-03-05 1868 瀏覽
本來打算去登龍街食拉麵,點知臨時轉軚,走咗嚟呢間十下到烚吓烚吓😆一入門口就傳嚟舊啲嘅歌,連美少女主題曲都有,好有情懷,店內裝潢同碗碗碟碟都係走懷舊路線,好似時光倒流咗咁~我同友人懶得逐樣食材散叫,索性就揀十下二人套餐 每位$288,呢個價錢包咗醬料費,同埋兩罐飲品,如果想轉飲冬瓜茶、酸梅湯等等,就可以加$15有一瓶👍🏻我同友人揀咗鴛鴦鍋:養生豆乳白鍋 & 滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯,不得不提,白鍋好重藥饍味,好足料,鍾意藥饍湯底嘅朋友必點!另外嘅蕃茄魚湯,煲滾咗之後店員就主動嚟幫我哋撈起條魚,魚肉好滑,個湯係好似屋企煲嘅湯咁,好有家的感覺🤤💕落完單無耐,食材就hum hum聲送到,好快手,食物種類同份量都對得住個價錢,特別係丸類,每款嘅份量都唔少!大刀手切本地牛肉肥瘦適宜,友人唔食牛,我一個人完全食唔哂🤤花雕雞嫩肉真係無改錯名,花雕味好出,雞肉嫩滑無骨,啱哂我呢啲懶人食,最重要嘅係佢同白鍋嘅藥饍味好match㗎!十下三寶滑有成三大團,份量真係幾多下,每款煮完都好有鮮味、好彈牙啊~懷舊果皮魚蛋嘅果皮味好重,對我嚟講都幾新鮮,魚蛋細細粒,好彈牙,帶有果皮嘅甘甜,係懷舊嘅味道啊~流心粟米丸口感好特別
醬料
滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯、養生豆乳白鍋
十下二人套餐
大刀手切本地牛肉
大刀手切本地牛肉肥瘦適宜,友人唔食牛,我一個人完全食唔哂🤤
花雕雞嫩肉
十下三寶滑
懷舊果皮魚蛋
流心粟米丸、三星蔥醬爆貢丸
流心粟米丸口感好特別,入面係芝士加埋粟米,有驚喜!
三星蔥醬爆貢丸,食嘅時候要好小心,因為入面嘅醬爆唔講得笑,我就不停被裡面嘅鮮甜肉汁辣親🥵
鳳城水餃
鳳城水餃 (兩隻),只有兩隻實在太可惜,因為呢個真係好出色,水餃餡料好足,蝦、木耳絲、豬肉等等,口感豐富,咬落好爽口,食完我嗰隻,差啲想偷偷哋食埋友人嗰隻水餃𠻹啊🤤
爽滑鴨血
爽滑鴨血,口感實淨,一啲都唔易散開👍🏻
脆炸響鈴
寬冬粉
蔬菜拼盤
脆炸響鈴、寬冬粉、蔬菜拼盤都係正正常常,寬冬粉都幾掛湯☺️
一路食嘅時候店員都好主動收碟、「不」走泡泡、加湯,服務好好!
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯、養生豆乳白鍋
十下二人套餐