2016-01-31 1329 瀏覽
男朋友大愛食拉麵,所以呢間豚道樂由裝到開業,我地都有留意住。從門外看,以黑色為主調,而且可以清楚見到豚道樂嘅招牌!至於落地大玻璃窗亦都貼上雪花圖案,增加左唔少冬天嘅氣氛 入到入面,空間唔算太大,大約只可以容納20人左右。店中央有4~6人枱,絕對適合一家大小或三五知己。而另一邊就有bar枱形容嘅座位,店鋪亦好貼心咁為客人提供充電處。講返拉麵先,一共分左兩種,分別在於配料嘅份量,配料比較多嘅稱為"特上"。而湯底就有5款,分別係原味豬骨、黑蒜油、芥末、辛辣味噌同週末限定嘅海老湯 當然仲有冬日限定嘅蕃茄芝士,味噌芝士!除了湯底有得揀之外,配料都可以。包括豬腩肉,豬肩肉,麵條曲幼、硬度,要加京蔥或是青蔥、香味油嘅份量等等,一切都可以按照自己嘅喜好而定。今次我地就叫左辛味蓄茄芝士拉麵配豬肩肉同日本芥末拉麵配豬腩肉。同時,我地亦追加左溏心蛋同餃子作為小食 過左10分鐘左右,餃子就送到黎,餃子皮薄而且煎到焦香,所以有少少脆卜卜。而入面就包住豬肉同椰菜,餡料亦尚算足料。不過略嫌整體比較油膩!食到一半,辛味蓄茄芝士拉麵就上枱喇!今次要左幼麵條,麵身比較腍,而且掛湯力唔夠不過有多好多芝士!當湯底

餃子
不過有多好多芝士!當湯底撈左芝士之後,會變得杰身,麵條就可以沾多一啲湯!而豬肩肉脂肪位唔多,口感比較爽口!溏心蛋更值得一提,蛋香十足,而且流心度高
用黎配拉麵簡直一流
辛味蓄茄芝士拉麵 – 豬肩肉
重點嘅綠色湯底芥末拉麵終於黎喇!湯底好香芥末味,淺嚐一啖湯,質感無前者咁杰身,而且帶有輕微嘅辣度,感覺非常過隱
最爽係芥末湯每啖都令我有少少嗆喉,但真係越食越刺激,令人又愛又恨
相反今次揀左曲麵條,拉麵早早已經染成綠色。曲麵條比較彈牙,掛湯力亦比較好,令到啖啖拉麵都可以食到芥末湯
 與豬肩肉相比,豬腩肉係薄切,脂肪比例均勻,所以做到入口即溶!
日本芥末拉麵 - 豬腩肉
其實餐廳係飲品方面都幾花心思,有唔少選擇都係日本運過黎嘅汽水。不過我自己就比招財貓汽水同靜岡抹茶可樂吸引左

因為招財貓汽水樽有大大隻招財貓圖案係面,真係可愛得黎又吸睛。味道有少少似波子汽水,不過飲多幾啖,慢慢會有少少蜂蜜味滲出黎。
招財貓汽水
另一枝就係抹茶可樂,樽身設計充滿和風氣式,雖然話係可樂,不過係抹茶嘅顏色。但抹茶味唔濃,反而比較清甜。作為一個抹茶控表示,如果抹茶味濃一啲,應該會更有特色。
靜岡抹茶可樂
我最欣賞係餐廳用Wasabi做湯底,款式新奇,勇於嘗試
同時拉麵份量十足,湯又杰身,天氣凍時食一碗,真係令人回味無窮
餃子
日本芥末拉麵 - 豬腩肉