2023-06-21 807 瀏覽
近排天氣不穩定, 時睛時雨.   今晚剛好天朗氣清, 約了老友在 尖沙咀  CHEF STAGE de Eddy Chu 吃晚餐.  這餐廳食材同廚藝都有心得.  餐廳居高臨下, 面對維港, 景色不錯, 夜景真醉人. 好開心,  餐廳有 Busking 安排,  有歌手出現,  令我們喜出望外.店長介紹今晚套餐有特式  (每樣試晚餐 Tasting Dinner Menu $388/p. )看看餐牌, 五道菜套餐, 豐富又齊全, 價錢好親民.  包括前菜, 湯, 主菜, 甜品,  主菜有五個款可以選擇. 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉盛器細, 看來容量不多,  先撥開沙律菜 .........大蝦好巨型,  鮮甜彈牙,  美味食材, 確不錯.再找到日本帶子, 已切成兩塊, 鮮甜嫩滑, 配麵豉醬汁, 開胃又好食.  這個頭盤原來珍藏在下面松露煮日本年糕奶白色的日本年糕, 軟糯有嚼勁, 幾煙靱, 用上松露煮忌廉醬汁,  大家吃得津津有味. 黑松露蘑菇湯香噴噴的蘑菇味撲鼻而來,  加上上最愛的黑松露,  香味濃郁豐富 , 飲得滿意. 南瓜蟹肉濃湯 香甜美味嘅南瓜濃湯, 入口順滑, 加上鮮甜嘅蟹肉,
餐廳居高臨下, 面對維港, 景色不錯, 夜景真醉人.
日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
大蝦好巨型,  鮮甜彈牙,  美味食材, 確不錯.
松露煮日本年糕
奶白色的日本年糕, 軟糯有嚼勁, 幾煙靱,
松露煮日本年糕
用上松露煮忌廉醬汁,  大家吃得津津有味.
南瓜蟹肉濃湯
香甜美味嘅南瓜濃湯, 入口順滑, 加上鮮甜嘅蟹肉, 即時變得很豪華.
焗連殼食法國田螺
師傅果然有創意, 把田螺肉抽出, 另制殼形餅胚盛載螺肉, 再烤烘.  薯蓉墊底, 入口豐富.  吃得美妙, 又令我們長知識了.
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
鮮鱸魚柳外皮煎得香脆,  魚肉嫩滑, 肉質細嫩可口.
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
酸甜香草汁, 酸酸甜甜令人吃得開胃,  幫助打開味蕾, 準備好吃主菜.

主食:  慢燒美國牛肉眼
牛肉眼份量足, 慢燒熟度五成剛剛好, 外香內稔,  肉色呈粉紅色又不會有血水, 配上紅酒燒烤汁, 和烤蔬菜, 賣相滿分.
慢燒美國牛肉眼
牛肉切開肉質鬆軟, 牛味濃,  保留牛肉汁味, 超好食.
燒羊鞍  配羽衣甘籃同番薯蓉
食材組合幾特別.   燒羊鞍西式煮法,  賣相吾錯. 羊鞍六成熟燒得剛剛好.
燒羊鞍
肉質鬆軟又無羊膻味, 唔會乾身, 咬落啖啖肉.  搭配羽衣甘籃吃得健康, 番薯蓉質感幼細綿滑, 帶牛油香, 甜甜地特別好食.
精選甜品  (Tiramisu )
這個甜品很細緻, 不會太甜, 有士多啤梨和藍莓伴著, 簡單美味.
歌手不只擅唱英文歌, 連國語歌也唱得唔錯, 月亮代表我的心,  充滿親切感.  歌曲悅耳動聽, 令我們樂而忘返.
慢燒美國牛肉眼
燒羊鞍