2018-02-02 1084 瀏覽
米芝蓮一路以黎都唔係我想去一間餐廳嘅原因,好多嘅米芝蓮無米芝蓮嘅風範,而米芝蓮呢個名,只會令人帶住有色眼鏡去試一間餐廳。所以,放低眼鏡,就咁衝入去試啦。炭燒煲仔飯係呢度嘅焦點,一坐低就聞到輕輕嘅炭味,已經覺得有心去做,慢工出細貨,要有心理準備等25-30分鐘,所以如果要叫菜嘅話,記得坐低大約15分鐘後先好叫,否則菜黎曬,凍曬,飯都未到呢,又或者,嘆下個湯先啦。菜胆白肺湯 : 一個花功夫,花時間嘅湯。第一口飲,湯底潤、鮮、豬味濃。豬肺應該首先煎過鎖質地,食落好淋,味清。湯裡面仲有雞腳,同樣地好入味,好淋,值得推介。啫啫芥蘭:一上菜時見到已經知道個賣相麻麻,菜比較老,炒到過火,咬落味道還可以,普通普通......始終過左火。油鴨排骨煲仔飯:等左30分鐘,終於等到,一黎到就已經聞到炭香飯香,急不及待,落豉油,啟動(係呀,唔洗好似平時嗰d要等)!首先,飯見到一粒一粒,水粉啱啱好。個底嘅飯焦,一塊一塊咁好輕易地挑出,唔膿,脆卜卜,第一次食飯焦係咁爽。豉油,真係令到個增色不小,帶甜甜,令到飯焦更加好味。不過唯一美中不足係個鴨比較韌,有幾舊好似一舊乾左嘅擦膠咁,另外排骨醃得有小小過多酒,酒味蓋過其它

菜胆白肺湯
啫啫芥蘭
油鴨排骨煲仔飯
首先,飯見到一粒一粒,水粉啱啱好。
豉油,真係令到個增色不小,帶甜甜,令到飯焦更加好味。
不過唯一美中不足係個鴨比較韌,有幾舊好似一舊乾左嘅擦膠咁,另外排骨醃得有小小過多酒,酒味蓋過其它味。不過整體,個飯真係滿分!
題外話/補充資料: 姐姐安排左去隔離嚐囍點心嗰邊坐,裡面比較窄,不過個姐姐比較nice,有禮貌
2018-01-31
菜胆白肺湯