明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2009-09-07 79 瀏覽
媽媽生日的大日子又到,今晚亦有公公婆婆在座,而香港做高級粵菜嘅地方愈來愈少,見米芝蓮二星級嘅選擇,而且好評如潮,應該唔會有差池,但事實往往事與願違,究竟呢餐掂唔掂,過唔過到我屋企人嘅口? 都係我近來嘅格言,食過便知龍與鳯。樓下代客泊車嘅服務非常有禮貌,不失大酒店嘅服範,上到餐廳,知客亦醒目地為我地帶位,呢間位於旺角朗豪酒店中菜部嘅明閣果真地方闊落,首先在出面有一個大廳係供散客食飯之用,而知客帶我地去嘅另外兩個大廰旁邊都仲有好多個貴賓廰,相信要舉行大小型宴會都冇問題。但係高質素嘅服務就在此時結束,跟住坐低就係討論食咩餸,只係睇咗幾分鐘,侍應們就急不及待上前問需唔需要幫我地寫幾個餸,我地話唔需要,雖然醒目地攞多兩個餐牌,只係隔幾分鐘就有另一個侍應嚟問需唔需要點菜,再過一分鐘後相同嘅問題就輪到另一個發問,點解佢地要催客人點菜呢,呢種待客之道我真係從未在第二間酒店餐廳遇過。而且全晚當你需要侍應嘅時候,不單止冇人醒目地在你隔離出現,而且仲要周圍一個侍應都冇,就算有,你舉手超過一分鐘亦唔會有人望到你,唔知佢地係唔夠人手,定係真係咁忙。至於叫餸方面都唔係順利,首先佢地嘅小食首選 (卥水豬仔腳) 賣

至於叫餸方面都唔係順利,首先佢地嘅小食首選 (卥水豬仔腳) 賣哂,唯有改咗做牛展粒,另外原本點嘅湯 (海底椰川貝燉豬展) 又賣哂,改咗螺頭湯,當時只係八點正,究竟佢地真係賣哂定係根本冇預備好足夠材料。

1. 乳豬拼盤 雙拼 $158 - 乳豬嘅皮同肉係分開擺,乳豬皮非常香脆,啲肉係切成條狀的,同一塊塊皮嘅size唔同,欠缺口感;叉燒一睇就知新鮮,白雪雪嘅豬肉,不過唔係半肥瘦,而且表面蜜糖唔夠兼燒得唔夠香,美中不足。

2. 九製陳皮牛展粒 $78 - 因為冇咗招牌豬仔腳至改叫呢款菜,牛展質地唔錯,但除非你獨愛陳皮味道,因為陳皮汁味道非常強烈,再加埋陳皮絲,相信唔係人人可以接受,我地屋企由老中青三代都冇人頂得佢順,唔明白侍應為何向我地推介呢款菜式。

3. 花旗蔘燉螺頭湯 $280/窩 - 雖然落咗花旗蔘,但係一啲都唔會感覺苦味,反而因為加有螺頭,再同瘦肉、雞肉一齊煲,味道鮮甜無比,而且瘦肉仲夾有少少肥肉,湯渣都咁好食,水準之作。

4. 鳯朵咕嚕肉 $128 - 冇多餘嘅汁,酸甜汁味道調較剛好,炸槳亦都算薄,只係豬肉略嫌過瘦,未演繹出咕嚕肉嘅神髓,整體上表現算中上,比出面其他嘅食肆處理得好。

5. 蟹肉北菇扒時蔬 $158 - 莧菜用上湯煮過,但煮得太熟太淋,唔止軟身,而係淋身,毫無口感可言,雖然啖啖蟹肉,又有厚厚嘅冬菇,但係個芡汁則埋得過杰,失色失色。

6. 中式煎牛柳 $138 - 另一款怪味之作,有六塊大而厚的牛柳,肉質韌兼實;茄汁嘅味道非常古怪,不同於一般中式牛柳嘅味道;配料亦覺奇怪,何解不放入洋蔥條呢? 其實簡簡單單用上洋蔥已經好味到不得了,竟然用上唔應該炸嘅蕃茄,就算要用都應該將之烤焗;另一配菜西蘭花只係灼熟,但係加埋個茄汁根本怪味到不能入口。

7. 朗豪炸子雞 $318/隻 - 整隻炸子雞擺放得非常美觀,好有氣勢,雞皮超薄超脆,與肉之間一舊肥膏都冇,肉質亦鮮嫰,但係就唔夠雞味,而且味道亦過啖,好明顯係如果雞肉接近肚嘅位置就夠味啲,如果係厚肉嘅地方,相信係醃唔夠時間,就啖味到帶唔出味道嚟,而且侍應亦忘記將淮鹽上枱,只得豉油,莫名其妙。年耦片炸得香脆,又冇薯片咁膩,值得讚許。

8. 蝦籽鮮菌麒麟斑 $398 - 榮獲2003年度香港旅遊發展局美食之最大賞金獎名菜,算係全晚有水準之作,斑球只係得六件,用油輕輕泡過,魚肉內裡仍保持水份,入口即散,師傅功夫到家;伴碟嘅小唐菜仲要修過啲邊,非常講究;再配上用蝦籽炒鮮什菌,蝦籽味道極度香濃,配合味道淡淡嘅鮮菌,異常絶配,但吃得多會略嫌鹹。

9. 翅晶凝 $68 x 2 - 餐廳招牌甜品,淨睇個名已經夠哂氣勢,估唔到上枱一刻仲勁,每一客有四件,中間還放有一舊鮮芒果,四件甜品先用一個膠嘅器皿裝住,再喺盒底放有乾冰,營造出煙霧彌漫嘅感覺,視覺一流。每一件翅晶凝分成上下兩層,上層有放入真魚翅做成嘅啫喱,感覺特別,竟然比廚師諗到怎樣將魚翅加入甜品裡面;下面有芒果布甸,唔係特別香滑,而且有啲硬添。不竟始終夠哂卓頭同創意無限,仲係一件名符其實嘅富貴甜品

10. 白飯 - 特別報告事項,平時白飯應該不值一提,但今次就例外,事關南方人主要食糧係"米",好多人每一餐甚至一定要有飯落肚。今晚嘅白飯出現嚴重問題,依家好多中菜館嘅白飯都好好食,因為現在用嘅白米都好靚,而且餐廳日日都要煮飯,相信係一項熟手技術,偏偏呢餐嘅白飯係煮得過硬,令致每一道餸嘅感覺或多或少比啖飯影響到,算係一個好嚴重嘅技術錯誤。

Comments: 今個生日飯又未至於難吃,但係就只可以用中規中矩嚟形容,毫無驚喜可言,只可以話去一次都無妨,不過好難再有下次。佢仲話係被評為米芝蓮二星級餐廳,可以嘅話,我至少要摘去一粒星。
乳豬拼盤
九製陳皮牛展粒