2021-04-06 600 瀏覽
估唔到呢區竟然新開咗間超水準餐廳,重點係地點方便,喺正牛頭角港鐵站附近,就算觀塘行過去都好近,食完lunch去shopping 啱晒!一入門口見到個招牌好特別,有種繁華鬧市中隱世美食嘅感覺。唔知個主厨係咪有啲來頭呢🤔...本來想問吓啲店員,但又唔好意思開口。餐廳樓底好高,開揚relax,再加上落地大玻璃,未食已經心情靚。望見外面風和日麗藍天白雲,仲以為自己去咗酒店high tea~打開menu 最吸引我係啲飲品,樣樣都想試,選擇困難症嘅我用咗10分鐘,揀咗肉桂蘋果紫羅蘭綠茶。一上枱真係嘩嘩聲~杯飲品真係好精緻,仲有一整條肉桂伴著,陣陣肉桂香味撲鼻,茶底清爽,超級滿足!友人點了薰衣草芒果烏龍花果茶,淡淡的薰衣草花香十分清新,沒有其他餐廳人造色素的違和感。真心讚歎店主的心思,不同的飲品是配不同的玻璃杯款,出來的效果超搭配!輪到主菜,上菜那刻我們都傻了眼。一個餐竟有一個主菜、3份前菜、一碟青菜、1份水果。估唔到前菜都有驚喜,椒鹽爆溪蝦外脆內軟,口感一流。花膠胡椒豬肚雞,十分出色!個人偏好重胡椒味而不鹹的湯底,鹹酸菜濃度適中,一口炸炸脆米連湯品賞,先享受香脆口感,然後胡椒餘韻留在口中。豬肚又滑

肉桂蘋果紫羅蘭花果茶

薰衣草芒果烏龍花果茶

輪到主菜,上菜那刻我們都傻了眼。
花膠胡椒豬肚雞,十分出色!個人偏好重胡椒味而不鹹的湯底,鹹酸菜濃度適中,一口炸炸脆米連湯品賞,先享受香脆口感,然後胡椒餘韻留在口中。豬肚又滑又淋,花膠份量很多,爽口彈牙得嚟有膠質感,沾沾自喜「已回本有突」🤣。
花膠胡椒豬肚雞配炸炸脆米

友人點了塔香松露台式燒雞(原來係限量供應,好彩早一步點了last一客)。好耐無食過咁juicy嘅燒雞,外層脆卜卜,雞肉嫩滑有雞味。第一次吃燒雞配松露醬,估唔到又幾搭配,個人認為,反而係燒雞嘅香甜肉味平衡咗松露嘅霸道口味,令其味道變得溫柔而襯托返隻雞嘅原汁原味。

塔香松露台式燒雞
菠菜起司一口薯,溫馨提示真係要趁熱食,放凉咗感覺差很遠。

一個午餐set,無諗過是如此豐盛,飲品又別出心裁,絕不欺場,食完之後心裡同埋肚皮都超滿足!

下次約埋朋友shopping 完一定要去試埋個下午茶!
(menu中的台式蛋餅、刈包、牛油格格酥,似乎十分吸引)
2021-04-02
肉桂蘋果紫羅蘭花果茶