2022-08-15 79 瀏覽
大山日本料理,喺兆萬中心對面嘅樓上鋪,有去過旺角嘅人都知道兆萬有名叫劣食塔,食十次屙八次,不過兆萬放題嘅食評下次先寫,今次要寫嘅係同事介紹嘅居酒屋。餐廳用彷木裝修,掛咗好多燈籠同埋日本畫,環境幾舒適不過個人覺得over咗啲,有種過分強調自己係日本餐廳嘅感覺。我哋入到去好好彩,職員安排咗我哋坐窗口位,望到街景,感覺幾舒服。我哋兩個人一共叫咗六款食物,四個小食、一個刺身拼盤同埋個炒飯。小食分別有牛舌串燒、炸雞、燒鯖魚同煎餃子。牛舌好夠味,肉質如果可以再彈牙啲會仲正。煎餃子有啲失色,味道係ok嘅,只不過啲冰花一啲都唔脆,有少少失望。燒鯖魚燒得幾香,肉質都滑而且冇腥味。最低食一定係碟炸雞,本來諗住得四塊,上碟竟然有七塊咁多,仲要炸得好香脆,味道偏咸不過就好啱我呢啲食重口味嘅人。刺身拼盤我哋冇叫最貴嗰隻,要咗$248嘅(松)拼盤,海膽唔腥,三款魚嘅刺身都切得好厚身,而且味道鮮甜。主菜鰻魚炒飯,鰻魚冇腥味,醬汁都幾重手,個炒飯幾咸不要我就係鍾意咁重口味嘅嘢。總括而言,六碟餸有五碟我會encore,價錢亦唔算貴,可以返食。

鹽燒厚切牛舌
煎餃子